Οι επιχειρηματίες μπορούν με βάση αυτή τη μελέτη να κατευθύνουν τις επενδύσεις και τις προσπάθειες τους σε κλάδους που θα έχουν στο μέλλον αναπτυξιακή προοπτική, αντί να βολοδέρνουν σε παρωχημένες δραστηριότητες ή σε κορεσμένους κλάδους.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να άρουν τα εμπόδια της ανάπτυξης σε αυτούς τους κλάδους τουλάχιστον και να διευκολύνουν την ανάπτυξη τους.
Η μελέτη δεν αποκαλύπτει κάτι το άγνωστο. Όλες οι δραστηριότητες που περιγράφει, είναι αυτές που όλοι υποθέταμε οτι έχουν αναπτυυξιακές προοπτικές. Όμως είναι πολύ σημαντικό οτι υπάρχει επιτέλους μια πρώτη «κατευθυντήρια γραμμή», ένας «μπούσουλας» για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που δείχνει που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αναπτυξιακή πολιτική.
Δυστυχώς, οι μελέτες μπαίνουν συνήθως σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης και δεν αξιοποιούνται. Όμως αυτή τη φορά δεν έχουμε περιθώριο να αγνοήσουμε τις οδηγίες. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ρημαγμένος, οι επιχειρηματίες διστακτικοί και πολλοί απο αυτούς απελπισμένοι. Η κυβέρνηση αναφέρεται στην ανάπτυξη μόνο με ευχολόγια, ενώ πλέον, έχοντας την μελέτη ανα χείρας, θα πρέπει αυτομάτως να υιοθετήσεις τις οδηγίες της για άρση των εμποδίων και να διευκολύνει τις επενδύσεις. Και καλά θα κάνει να τη λάβει υπόψη της διότι ήδη η κυβέρνηση κινείται σ ελάθος κατεύθυνση σε πολλούς κλάδους. Για παράδειγμα, στα γενόσημα φάρμακα τα οποία η McKinsey θεωρεί κλάδο με ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές, η κυβέρνηση με την πολιτική του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, κινείται εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας και υπέρ των εισαγομένων φαρμάκων. Και υπάρχουν αναλυτικε΄ς δοηγίες για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις σε όλους τους κλάδους στους οποίους αναφέρεται η μελέτη.
Η μελέτη αυτή είναι όμως χρήσιμη και για άλλους λόγους. Μπορεί πχ να επικαλεσθεί κάποιος επιχειρηματίας τη μελέτη προκειμένου να ζητήσει χρηματοδότηση απο ξένους επενδυτές, εφόσον ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται εντάσσεται σε αυτούς που προσδιορίζει ώς ανταγωνιστικούς η μελέτη.
Η αλήθεια είναι οτι αυτή η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να δαλύσει τον ιδιωτικό τομέα, αντί να μειώσει το μέγεθος του δημοσίου. Επέβαλε άδικους και δυσβάσταχτους φόρους, κατέστρεψε το προστατευτικό δίχτυ για τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, προκάλεσε με τις άθλιες πολιτικές επιλογές της μια πρωτοφανή ύφεση η οποία τελικά οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος. Έχει τώρα την ευκαιρία, αντί να αερολογεί περί ανάπτυξης να δράσει βάσει της μελέτης της McKinsey και μάλιστα να το κάνει με την απόλυτη υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, αφού ο ΣΕΒ παρήγγειλε και πλήρωσε την McKinsey να κάνει τη μελέτη.
Και φυσικά, ο ιδιωτικός τομέας απο την πλευρά του, οι επιχειρηματίες, πρέπει τώρα που έχουμε πλέον αναμφίβολα ακουμπήσει τον πάτο του βαρελιού, να κινητοποιηθούν και να πάψουν να παραπονιούνται. Πράγματι οι επιχειρηματίες αδικήθηκαν, πράγματι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα επλήγησαν περισσότερο απο όλους για αυτή την κρίση για την οποία ουδόλως ευθύνονται, αλλά είναι η φύση του ιδιωτικού τομέα τέτοια, που δεν του ταιριάζει να κάθεται να κλαίγεται και να παρακαλάει. Μην ξεχνάμε οτι η λέξη επιχειρηματίας βγαίνει απο το «επιχειρώ» και όχι απο το «αδρανώ και κλαίγομαι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr