Η ελληνική οικονομία δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής κανένα απο τα μεγάλα προβλήματα της. Και έχει μπροστά της πολύ δύσκολες μέρες.
Καταρχήν μένει να δούμε αν και πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία στήριξης απο τις χώρες της Ευρώπης. Αν θα πάρουν ή όχι εγγυήσεις και με ποιό τρόπο, αν θα βάλουν τα χρήματα της βοήθειας, και πότε θα βάλουν τα χρήματα της βοήθειας.
Η επίδοση της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά είναι κάκιστη. Το έλλειμμα όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται. Αυτό μπορεί να ανατρέψει τις συμφωνίες και να επιβάλει πρόσθετους όρους ακόμη σκληρότερους. Και αφού δεν πετύχαμε τα «εύκολα» να δούμε τι θα κάνουμε με τους σκληρότερους όρους.
Εκτός αυτού, μένει να δούμε τι θα γίνει τελικά με το περίφημο rollover δηλαδή τη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει το 90% των επενδυτών στους όρους της αναδιάρθρωσης αλλά μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο το 50%. Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι; Ελπίσουμε να συμφωνήσουν διότι αν δεν συμφωνήσουν, το επόμενο βήμα είναι η πτώχευση και το κούρεμα των ομολόγων. Και αν γίνει αυτό, αλλάζουν πάλι όλα και για τις τράπεζες και για το σύνολο της οικονομίας συνολικά, προς το χειρότερο καταρχήν και βλέπουμε για το μέλλον.
Και δεν φτάνουν αυτά. Η Black Rock δεν έχει ακόμη μιλήσει. Αν θεωρήσει επισφάλειες πολλά απο τα δάνεια που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες, το ποσό των κεφαλαίων που θα πρέπει να αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες απο εξοικονομήσεις και αυξήσεις κεφαλαίου ενδέχεται να είναι εξαιρετικά υψηλό. Και αν είναι, που θα βρεθούν τα λεφτά; Πόσα θα βάλουν οι Εμίρηδες και οι μέτοχοι;
Πάνω απο όλα δε, αν το δημόσιο δεν καταφέρει να τιθασσεύσει τα ελλείμματα – πράγμα που όλα δείχνουν οτι είναι ανίκανο να κάνει – σωτηρία για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Και το δημόσιο αδρανεί. Παραμένει σπάταλο, αντιπαραγωγικό και απορροφά όλο το διαθέσιμο στη χώρα χρήμα. Η κυβέρνηση πιεζόμενη και απο το σύνολο της αντιπολίτευσης, δεν προχωρά σε μείωση του κόστους του δημοσίου. Ανακοινώνει μεν μεταρρυθμίσεις εις βάθος χρόνου, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν υλοποιούνται είτε δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Ότι και αν συμβαίνει, το έλλειμμα μεγαλώνει αντί να μειώνεται. Συνεπώς η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.
Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο άμεσο διάστημα.
Απο την άλλη μεριά, αν κάποιος θέλει να επενδύσει μακροπρόθεσμα στο χρηματιστήριο πολύ καλά κάνει και αγοράζει μετοχές. Οι μετοχές των τραπεζών – εφόσον υπάρχουν στο μέλλον – θα είναι ακριβότερες απο ότι σήμερα, όποια λύση και αν ακολουθηθεί. Είτε μπεί το Κατάρ, είτε μπεί το δημόσιο, είτε πουληθούν σε ξένους, είτε βρεθούν τα κεφάλαια και πραγματοποιήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο οτι οι μετοχές θα συνεχίσουν τώρα να ανεβαίνουν σαν τρένο ούτε ότι όποιος δεν αγόρασε μετοχές προχθές έχει χάσει το τρένο. Δυστυχώς για κάποιους και ευτυχώς για τους περισσότερους, ευκαιρίες υπάρχουν και θα υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την προυπόθεση η χώρα να επιβιώσει και να παραμείνει εντός ΟΝΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr