Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το ντηλ αυτό, που επαναλαμβάνω είναι το πρώτο θετικό νέο των δυο τελευταίων ετών, φωτίζει πολλές παραμέτρους της σύγχρονης οικονομικής αντίληψης που επικρατούσε στην Ελλάδα.
Πρώτο και κύριο, οτι σε μια χώρα που χωράνε μόνο δυόμισυ τράπεζες, δεν μπορεί να υπάρχουν πέντε μεγάλες και πολλές μικρές. Κάποια στιγμή - τώρα - αυτά θα τελειώσουν και όταν τελειώσουν θα έχουμε δυομιση τράπεζες. Φωτίζει επίσης μια ακόμη παράμετρο, την υπεροψία των μετόχων των τραπεζών και την καχυποψία που υπήρχε μεταξύ τους που εμπόδισαν τις αναγκαίες συγχωνεύσεις τόσα χρόνια τώρα. Η Alpha θα μπορούσε να είχε συγχωνευθεί με πολύ καλύτερους όρους και πολύ μεγάλα κέρδη για τους μετόχους της πολλές φορές μέχρι σήμερα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως μια μικρή ομάδα βασικών μετόχων θεωρούσε οτι "δεν την συνέφερε". Δεν έβλεπαν το μέλλον, δεν έβλεπαν την πραγματικότητα, το μόνο που έβλεπαν ήταν το βραχυπρόθεσμο συμφέρον και το "Σούπερ Εγώ" τους. Έπρεπε να φτάσει η αξία της περιουσίας τους στο ναδίρ και να βλέπουν μπροστά τους ενα τεράστιο ολοστρόγγυλο μηδέν για να καταλάβουν οτι κάτι πρέπει να κάνουν. Και αυτό που έκαναν, είναι οτι ήρθε το Κατάρ και τους πήρε κοψοχρονιά την τράπεζα. Και ευτυχώς που ήρθε, διότι σε λίγους μήνες θα πληρώναμε κιόλας για να έρθουν νέοι μέτοχοι.
Βεβαίως ο βασικός μέτοχος της νέας "ελληνικής" τράπεζας που προκύπτει απο τη συγχώνευση είναι ξένος- το Κατάρ - και αν χρειασθούν πολλά χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου, θα γίνει ακόμη πιο μεγάλος μέτοχος. Το καλό είναι οτι η διοίκηση παραμένει ελληνική - ελπίζουμε να μείνει έτσι. Αποκαλύπτεται επίσης οτι θεωρούμε "έλληνες" τους Καταριανούς και τους Άραβες γενικώς και ξένους τις μεγάλες υπερτράεζες όπως πχ τις γαλλικές, τις αγγλικές ή τις γερμανικές. Αν οι τράπεζες εξαγοράζοντο απο κάποια ευρωπαική, θα μιλούσαμε για αφελληνισμό. με τους άραβες μετόχους η τράπεζα παραμένει ελληνική!Μια ακόμη ιδιαιτερότητα της φυλής μας.
Τέλος πάντων, τέλος καλό, όλα καλά. Τώρα βέβαια, οι δυο τράπεζες πρέπει να υλοποιήσουν τη συγχώνευση, πράγμα το οποίο απαιτεί και λεφτά και μείωση προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων. Τουλάχιστον όμως κάτι αρχίζει να κινείται. Τα χρήματα που έβαλε το Κατάρ στο ντήλ είναι λίγα σε σχέση με αυτά που αξίζει - όχι ίσως η νέα συγχωνευμένη τράπεζα - αλλά η δυναμική της στην ελληνική αγορά. Οι δυο τράπεζες διαθέτουν ορισμένα εξαιρετικά στελέχη που σε συνεργασία μπορούν να κάνουν θαύματα στην ανάπτυξη της τράπεζας εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα. Διαθέτουν επίσης πελατεία και τεράστια φήμη αλλά και επιρροή στα ελληνικά πράγματα. Το μέλλον της νέας τράπεζας προοιωνίζεται ρόδινο και ελπιδοφόρο.
Το παράδειγμα της συγχώνευσης πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές τράπεζες αν θέλουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο μέλλον. Αν δεν το κάνου, η BlackRock τις περιμένει στη γωνία.