Το ερώτημα είναι τι ρόλο θα παίξει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου «έχει πάρει διαζύγιο» με την έννοια της ανάπτυξης και με αυτό που λέμε αγορά, δηλαδή με τους Έλληνες επιχειρηματίες . Δεν έχει επαφή μαζί τους, τον θεωρούν – και δικαίως – υπεύθυνο για την ύφεση, η πολιτική που ακολούθησε οδήγησε σε πτώχευση εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εξόργισε τον ιδιωτικό τομέα, αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών κυριολεκτικά διέλυσε την οικονομία. Και δυστυχώς ο Πρωθυπουργός τον τοποθέτησε στο κρισιμότερο για την ανάπτυξη της οικονομίας υπουργείο. Οι σχέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Βενιζέλο δεν είναι καθόλου καλές και ασφαλώς η μεταξύ τους συνεργασία δεν θα ειναι αγαστή. Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να ήταν «στα μαχαίρια» με την κυρία Μπιρμπίλη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιον οτι τώρα που πήρε τη θέση της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις παλιές του απόψεις και δεν θα αλλάξει «καπέλο». Η στάση του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πόσο γρήγορα θα καταφέρει ο κ. Βενιζέλος να επαναφέρει σε ανάπτυξη την οικονομία. Και η τοποθέτηση του πλέον εσωστρεφούς υπουργού σε θέση κλειδί για την ανάπτυξη δεν είναι καλό νέο.
Κατά τα άλλα, ο ανασχηματισμός δεν προκαλεί εκπλήξεις. Περιέχει όμως σημαντικές επιλογές, όπως αυτή του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη στο υπουργείο εξωτερικών. Ο κ. Λαμπρινίδης είναι σπάνια περίπτωση πολύ μορφωμένου, ικανού και ηθικού πολιτικού. Διαθέτει εμπειρία στα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών και είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ίσως είναι η καλύτερη επιλογή υπουργού Εξωτερικών που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν το είχε τοποθετήσει σε αυτή τη θέση απο την αρχή.
Η συμμετοχή του κ. Παντελή Οικονομόυ στην κυβέρνηση στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών προκαλεί ορισμένες απορίες. Ο κ. Οικονόμου θεωρείται πετυχημένος μάνατζερ, αλλά δεν έχει πολύ καλές σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Προέρχεται απο το παλιό ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρείται οτι έχει σύγχρονες αντιλήψεις για την οικονομία. Στο υπουργείο θα αναλάβει τα έσοδα και θα πρέπει να κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Διαθέτει τα προσόντα για αυτή τη θέση, αλλά οι σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ένας πολιτικός που «μιλάει και ακούει» την αγορά, όπως και ο υπουργός Οικονομικών και αυτή είναι η σημαντικότερη αλλαγή στην κυβέρνηση.
Σημαντική επίσης αλλαγή θεωρείται η απομάκρυνση των κυριών Κατσέλη και Μπιρμπίλη, διότι έτσι διευκολύνεται η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων στον κρίσιμο στόχο της ανάπτυξης της οικονομίας. Ιδιαίτερα η απομάκρυνση της κυρίας Μπιρμπίλη η οποία λειτουργούσε ανασταλτικά σε όλες τις επενδύσεις, μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια της ανάπτυξης κυρίως στον κλάδο της οικοδομής και της ενέργειας, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν «μπεί στα παπούτσια της» απο διάθεση κόντρας προς τον κ. Βενιζέλο.
Κατά τα άλλα, ο ανασχηματισμός μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικός με θετική την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Υποδομών και την τοποθέτηση του κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου στο Διακιοσύνης. Θετική είναι επίσης η αναβάθμιση του κ. Κουτρουμάνη στο υπουργείο Εργασίας.
Όλοι αυτοί συμπεριλαμβανομένου του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη θεωρούνται «αναπτυξιακοί» υπουργοί και διαθέτουν και γνώση του αντικειμένου τους και επαφή με την αγορά.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι αν ο κ. Βενιζέλος ώς αντπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει το «πάνω χέρι» σε τυχόν διενέξεις και διαφωνίες με τους άλλους υπουργούς στα θέματα της οικονομίας ή αν θα χρειάζεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λύνονται οι μεταξύ τους διαφορές. Η μη συμμετοχή του έταιρου αντιπορέδρου κ. Θ. Πάγκαλου στην κυβερνητική Επιτροπή, δείχνει διάθεση ενίσχυσης του κ. Βενιζέλου.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr