Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αποτυχία του προγράμματος – πριν το ακούσουν καν- ανεβάζοντας τα spreads σε ύψος ρεκόρ. Ταυτόχρονα όλοι σχεδόν οι αναλυτές επικεφαλής των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών έχουν προεξοφλήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτά δείχνουν οτι η δυσπιστία των αγορών έχει αυξηθεί και αυτό έχει συμβεί διότι τελικά το έλλειμμα και το χρέος παρά τις διακηρύξεις και τις εκπομπές αισιοδοξίας απο τον υπουργό δεν μειώθηκαν το 2010. Και δεν μειώθηκαν διότι τελικά αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να επιχειρήσει την είσπραξη αυξημένων φόρων απο τον ιδιωτικό τομέα , αντί να μειώσει τις σπατάλες του Δημοσίου. Αποτεέλσμα αυτής της εσφαλμένης, όπως αποδεικνύεται απο τα αποτελέσματα της, πολιτικής, είναι η βαθειά ύφεση την οποία βιώνει σήμερα η οικονομία, με την εκτίναξη της ανεργίας στο 15% , το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Όλες αυτές οι θυσίες του ιδιωτικού τομέα πήγαν ήδη χαμένες αφού το έλλειμμα παρέμεινε πάνω απο το 10%, το χρέος αυξήθηκε και τα spreads έσπασαν κάθε ρεκόρ.
Θα καταφέρει σήμερα ο υπουργός να πείσει τις αγορές; Μακάρι, αλλά μάλλον δύσκολο ακούγεται όταν η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του ιδίου βρίσκονται πλέον στο ναδίρ. Είναι επίσης δύσκολο διότι απαιτείται πολύ μεγάλη μείωση των δαπανών του δημοσίου, πράγμα το οποίο απέφυγε η κυβέρνηση να κάνει όταν ήταν νέα και ισχυρή και θα είναι πολύ δύσκολο να κάνει τώρα που παραπαίει.
Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία και καθώς αναμένεται οτι θα ανακοινωθούν ιδιωτικοποιήσεις ευρείας κλίμακας, ενδεχομένως να καταφέρουμε να πάρουμε μια ακόμη ανάσα απο τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση είναι το τελευταίο της χαρτί. Η αντίδραση των αγορών θα δείξει μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες αν η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει το χειρότερο σενάριο.
Αν όχι, θα πάμε άμεσα σε επιμήκυνση του χρέους (καλό σενάριο) και αργότερα σε κούρεμα της αξίας των ομολόγων μας (κακό σενάριο).
Σε κάθε περίπτωση πάντως αποδεικνύεται οτι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η προσπάθεια συμμαζέμματος των δημόσιων ελλειμμάτων απέτυχε και χρειάζεται τώρα μια νέα εκκίνηση. Μια εκκίνηση που πρέπει να στηριχθεί σε ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και των προσώπων που την ασκούν, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία και τον προσδιορισμό συγκεκριμένων αναπτυξιακών στόχων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr