Η Frontex ενημερώνει τo Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και άμεσα σπεύδουν στην περιοχή πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ένα αεροσκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τελικά το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό τουρκική σημαία «PARPALI» περισυνέλλεξε 97 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 85 ήταν άνδρες, οι δύο γυναίκες και δέκα ανήλικα παιδιά, ενώ κατά δήλωση τους αγνοούνταν ακόμη τρεις άνθρωποι.
Την επόμενη μέρα, στις 16 Οκτωβρίου, το «PARPALI» καταπλέει στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, όπου και παρέδωσε τους διασωθέντες στις Ελληνικές Αρχές, ενώ άλλο πλοίο εντοπίζει και περισυλλέγει νεκρό από την θάλασσα άλλον έναν αγνοούμενο.
Για τις επόμενες 3 μέρες μετά το περιστατικό στο σημείο βρέθηκαν να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ακόμη αγνοουμένων, 31 εμπορικά πλοία και συγκεκριμένα 16 δεξαμενόπλοια και 15 πλοία ξηρού φορτίου.
Αυτά τα 31 πλοία συμμετείχαν στις έρευνες επί 280 ώρες (11,6 μέρες) πλέοντας μια συνολική απόσταση 2.286 ναυτικών μιλίων όση είναι δηλαδή η απόσταση από την Αθήνα στο Σαουθάμπτον, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ambrey από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 σε ανάλογες επιχειρήσεις στην θαλάσσια περιοχή των ακτών της Κρήτης είχαν συμμετάσχει 22 εμπορικά πλοία, ενώ μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2024 ο αριθμός των εμπορικών πλοίων που κλήθηκαν να συμμετέχουν σε παρόμοιες έρευνες εκτοξεύεται στα 140.
Αδιαμφισβήτητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα ήταν, είναι και παραμένει μια ύψιστη αποστολή.
Ωστόσο οφείλει κανείς να συνυπολογίσει σε εκείνους που πρέπει να προστατευθούν όχι μόνο τους παράτυπους μετανάστες που κινδυνεύουν στην θάλασσα, αλλά και τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων που μετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Και αυτό διότι σε αντίθεση με τα ειδικά σκάφη έρευνας και διάσωσης (SAR), τα μεν εμπορικά πλοία δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιες επιχειρήσεις, τα δε πληρώματά τους δεν διαθέτουν ούτε την ανάλογη εκπαίδευση, αλλά ούτε και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Ειδικά όταν πρόκειται για μαζικές διασώσεις, όπως στην περίπτωση της Γαύδου, τότε οι όποιες πιθανές δυνατότητες ενδεχομένως διαθέτουν τα εμπορικά πλοία, εξανεμίζονται, διότι κανένα πλοίο και κανένας ναυτικός δεν μπορεί να διασώσει 50,60, 100 ή και περισσότερους ανθρώπους που κινδυνεύουν, ότι και αν κάνει. Και όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά κινδυνεύει και ο ίδιος.
Πάρτε για παράδειγμα ένα τυπικό δεξαμενόπλοιο με ένα τυπικό πλήρωμα 22 ναυτικών.
Αυτό το πλοίο δεν έχει σχεδιαστεί να κάνει διασώσεις, αλλά να μεταφέρει πετρέλαιο.
Αντίθετα ο όγκος του και οι περιορισμένες δυνατότητες του να κάνει λεπτούς χειρισμούς είναι στοιχεία τα οποία περισσότερο αυξάνουν τους κινδύνους για την ζωή κάποιου που κινδυνεύει στην θάλασσα, παρά για την διάσωση του.
Σκεφτείτε τώρα να μην είναι ένας αυτός που κινδυνεύει, αλλά 97, όπως στην Γαύδο.
Τώρα συνυπολογίστε ότι αυτοί οι 97 που κινδυνεύουν, κατά βάσει δεν έχουν την παραμικρή ναυτική εμπειρία ή ακόμη χειρότερο, βρίσκονται για πρώτη φορά στην ζωή τους στο νερό.
Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση κινδύνου, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ανήλικα παιδιά, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Επίσης, πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι τα γλωσσικά εμπόδια δυσχεράνουν την επικοινωνία μεταξύ αυτών που πρέπει να διασωθούν και αυτών που προσπαθούν να τους διασώσουν. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ανθρώπων που ενώ κινδυνεύουν είτε δεν καταλαβαίνουν τις οδηγίες που λαμβάνουν, είτε τις καταλαβαίνουν αλλά δεν τις ακολουθούν.
Και όλα αυτά συμβαίνουν συνήθως κάτω από ιδιαίτερες, καιρικές ή άλλες συνθήκες.
Στο τέλος της ημέρας θα αναρωτηθεί κανείς, και τι πρέπει να γίνει; Θα αφήνουμε τους ανθρώπους να πνίγονται ;
Όχι. Δεν θα τους αφήσουμε να πνίγονται.
Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε πραγματικός ναυτικός που να επέτρεψε να χαθεί μια ζωή που κινδύνευε στην θάλασσα. Αυτό είναι κάτι που είναι ενάντια στην κουλτούρα του και στην κοσμοθεωρία του. Και όσοι ενδεχομένως το έκαναν απλά δεν ήταν ναυτικοί.
Θα πρέπει όμως να μάθουμε κάποτε πως σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν μόνο οι ναυαγοί, αλλά και αυτοί που σπεύδουν να τους σώσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr