Τα θεωρώ «δήθεν» γιατί εξυπηρετούν κυρίως την εικόνα και τα θεωρώ «δήθεν» γιατί πρόκειται κυρίως για τηλεοπτικό σόου αναδεικνύοντας τα κανάλια και τους αντίστοιχους δημοσιογράφους τους ως την «αφρόκρεμα» της ενημέρωσης, κάτι που πολύ απέχει από την πραγματικότητα, ειδικά όσον αφορά στους τελευταίους. Αξιολόγηση δεν σχύει σαν έννοια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά κάποιοι από εμάς ξέρουμε πολύ καλά πόσο μετράει ο καθένας…
Τούτων λεχθέντων, έχω να κάνω τις εξής (μη ουσιαστικές) παρατηρήσεις:
-Το «ντιμπέιτ» δεν είναι θεσμική διαδικασία. Η θεσμική διαδικασία προβολής θέσεων και απόψεων γίνεται στη Βουλή. Επομένως έχει δικαίωμα ο κάθε ηγέτης να αρνηθεί τη συμμετοχή του. Από τη στιγμή που δέχεται, καλά να πάθει!
-Η δομή του «ντιμπέιτ» αδίκησε τον Μητσοτάκη (και αδικεί τον κάθε πρωθυπουργό). Πρώτον, γιατί είναι ένας εναντίον όλων, ως πρωθυπουργός τον οποίον βάλλουν όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, δεύτερον γιατί αμέσως μετά από τον Μητσοτάκη ερχόταν ο Τσίπρας για να του τα ρίξει και ο ίδιος έπρεπε να περιμένει 20 – 30 λεπτά για να έλθει η δική του σειρά για να απαντήσει, αν τον βοηθούσε η ερώτηση βέβαια.
-Μία τέτοια συζήτηση βοηθάει πολύ αρχηγούς κομμάτων όπως οι απερίγραπτοι «ΒαΒελ» ( Βαρουφάκης – Βελόπουλος) να απευθυνθούν με ίσους όρους στο ευρύτερο κοινό.
-Στο συγκεκριμένο «ντιμπέιτ», οι τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι είναι σύζυγοι πολιτικών προσώπων (το ίδιο θα επεσήμανα αν ήταν άντρες). Ασχέτως αν αυτό επηρεάζει την επαγγελματική τους συμπεριφορά, η συμμετοχή τους σε μία τέτοια διαδικασία δημιουργεί ερωτηματικά. Σε κανονικές χώρες βέβαια…
- Επί της ουσίας, η μόνη πολιτική διαπίστωση που προέκυψε από το «ντιμπέιτ» είναι ότι τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση των εκλογών, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μοιάζει εξαιρετικά απίθανος.
Σε όποιον θέτει το ερώτημα αν μπορεί να οργανωθεί «ντιμπέιτ» με όρους που να βοηθούν την ουσία της πολιτικής, η απάντησή μου είναι ότι αγγίζει τα όρια του ονείρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr