Είναι αλήθεια πως μέχρι την ώρα του debate η προεκλογική ατζέντα είχε περιοριστεί σε πολλές φορές ανούσια θέματα, όπως το αν θα επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή, στις Δήμητρες και στο ποιος είναι ο πραγματικός κληρονόμος του Ανδρέα Παπανδρέου. Κινδυνολογία για το 2015, μπόλικος Κασιδιάρης και γενικώς συζητήσεις χωρίς πολιτική ουσία.
Το debate μπορεί λοιπόν να ήταν σχετικά ανιαρό, αλλά "ανάγκασε" τους πολιτικούς αρχηγούς να μιλήσουν για σημαντικά θέματα που βρίσκονταν ουσιαστικά εκτός ατζέντας. Για τα Τέμπη, την ενεργειακή κρίση, την Παιδεία, την Άμυνα και φυσικά τις παρακολουθήσεις.
Ένα κορυφαίο θέμα που προφανώς είχε μείνει ηθελημένα "στην απ' έξω" της προεκλογικής συζήτησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, όμως, στο debate και η απάντησή του τροφοδότησε μία νέα συζήτηση, ενώ και οι αναφορές Ανδρουλάκη, Τσίπρα έχουν περιεχόμενο άξιο αναφοράς.
Να υπενθυμίσουμε πως στη σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, αλλά παραδέχθηκε πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λάθος. Δεν διαχώρισε τις υποθέσεις παρακολούθησης Φλώρου και Χατζηδάκη για τις οποίες επίσης ρωτήθηκε, κάτι που σημαίνει πως σιωπηρά επίσης τις παραδέχθηκε.
Δεν έμεινε, όμως, σε αυτό. Πρόσθεσε πως δεν ήταν εθνικός ο λόγος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως γνωρίζει τους λόγους που η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, παραδέχθηκε πως "δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις".
Αυτό επιτρέπει, λοιπόν, στον Νίκο Ανδρουλάκη να "σηκώνει" ξανά το θέμα, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει τις εξηγήσεις, έστω και καθυστερημένα, αρκεί να μην πάει η χώρα στις εκλογές με σκιές.
Ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε, αλλά έχει, σε κάθε περίπτωση μεγάλο ενδιαφέρον να σταθούμε στις δηλώσεις Ανδρουλάκη επ' αυτού, τόσο στο debate όσο και μετά από αυτό.
«Κάποιοι πρέπει να μπουν στη φυλακή»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και σχολίασε για την απάντηση Μητσοτάκη πως "προφανώς δεν με παρακολουθούσαν επειδή ήμουν κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά επειδή είμαι κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία". Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένει να αναλάβει δράση. Υπογράμμισε δε πως "κάποιοι πρέπει να μπουν στη φυλακή" για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο στενός κορσές του debate δεν επέτρεψε σε κάποιον δημοσιογράφο να ρωτήσει ποιους εννοούσε και αν βάζει στο κάδρο και τον πρωθυπουργό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε, ομως, σχετικά την επόμενη μέρα της τηλεμαχίας από τον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΪ και ήταν σαφής:
"Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η παρακολούθησή μου δεν έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Δικαιοσύνη το άκουσε; Πρέπει να μας πει τώρα γιατί η κα. Βλάχου υπέγραψε για την παρακολούθησή μου για εθνικούς λόγους. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και αυτό που είπε ο πρωθυπουργός διευκολύνει τα πράγματα. Η κ. Βλάχου και και ο κ. Κοντολέων πρέπει να απολογηθούν γιατί έγινε η παρακολούθησή μου».
Σε σχετική ερώτηση και για το αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στον πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να πει αν και ο πρωθυπουργός έχει ποινική ευθύνη. Πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της, σε αντίθεση με τις εξεταστικές επιτροπές που δεν την έκαναν λόγω των εμποδίων που έβαλε η κυβέρνηση».
Όλα τα παραπάνω προκαλούν ασφαλώς μία αμηχανία στη ΝΔ, ειδικά καθώς απομένουν μόλις λίγες ημέρες μέχρι τις εκλογές, αλλά βλέπουμε πως η υπόθεση έχει ακόμα "ψωμί". Από μία και μόνο ερώτηση άνοιξαν πολλά ζητήματα και πράγματι ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει την αλήθεια. Ένας πολιτικός αρχηγός τέθηκε υπό παρακολούθηση και τελικά δεν υπήρχε εθνικός λόγος. Γιατί λοιπόν το έπραξε; Η Δικαιοσύνη πρέπει πράγματι να μην αφήσει σκιές.
Πολιτικό παιχνίδι Τσίπρα και νέο πρόταση... γάμου σε Ανδρουλάκη
Στα παραπάνω προσθέστε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα επίσης την επόμενη μέρα του debate. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ασφαλώς να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει πολιτικά οφέλη και να αναδείξει ξανά το σχέδιό του για προοδευτική διακυβέρνηση.
Σε έκτακτη δήλωσή του με αφορμή όλα όσα αναφέραμε παραπάνω ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Χθες προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.
Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή; Και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπεγράφη εισαγγελέας της ΕΥΠ τις παράνομες αυτές τις παρακολουθήσεις γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της; Και γιατί 9 μήνες μετά η δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη καμία κατηγορία σε κανέναν;
Η αναφορά του κυρίου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη, μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
Προφανώς, πιο ανοιχτό κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ελληνικός λαός ασφαλώς θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας των δύο αυτών κομμάτων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr