Όχι επειδή είμαι της άποψης ότι δεν θα βλάψουν τα δημόσια πανεπιστήμια, ή ότι τα τελευταία θα ωφεληθούν … από τον ανταγωνισμό. Ούτε αντίθετα, νομίζω ότι θα τα βλάψουν, ή γιατί θεωρώ ότι οι φοιτητές και οι απόφοιτοί τους θα ανταγωνίζονται αθέμιτα εκείνους που φοιτούν και αποφοιτούν από τα δημόσια ΑΕΙ. Τίποτα από όλα αυτά. Απλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή και δεν υπάρχει λόγος ούτε ανησυχίας, ούτε αναταραχής. Το πιστοποιεί ήδη το σχετικό νομοσχέδιο και η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από αυτό.
Κυρίες και κύριοι, η πραγματικότητα που βλέπω γύρω μου σε συνδυασμό με την πείρα που έχω συσσωρεύσει από 8 δεκαετίες ζωής, είμαι σίγουρος ότι τα ιδιωτικά και υποτίθεται μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν θα λειτουργούν «αλά γκρέκα» και τα δημόσια πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα, δηλαδή «αλά γκρέκα». Είναι απίστευτη η δυνατότητα του Έλληνα όλων των βαθμίδων και κατηγοριών να μετατρέπει τα πάντα σε πολτό… Το ενοχλητικό, αν και αναμενόμενο, στην ιστορία των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ είναι η δηθενιά και ο φαρισαϊσμός που επικρατεί.
Οι μεν της κυβέρνησης αναφέρονται και αντλούν επιχειρήματα από όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη –έστω και αν δεν ισχύουν - αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι με το νέο νόμο θα γεμίσουμε παραρτήματα του Χάρβαρντ και του Καίμπριτζ. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα αφορά τα διάφορα κολλέγια που υπάρχουν ήδη, πλασάρουν συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού κυρίως της Βρετανίας και χορηγούν πτυχία. Αυτά τα κολλέγια έχουν μείνει μετέωρα μετά το Brexit, γιατί τώρα η αναγνώριση των πτυχίων τους στην Ευρώπη απαιτεί εξετάσεις και ο νόμος που έρχεται αυτά τα κολλέγια θα βολέψει –ή όσα επιβιώσουν- και μαζί τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν μπει στη μπίζνα της παιδείας εδώ και στην Κύπρο.
Από την πλευρά τους οι δε, αυτοί που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια και όσους φοιτούν ή διδάσκουν σε αυτά, είναι εξίσου εξοργιστικοί, αν όχι περισσότερο. Μιλούν για τα κρατικά πανεπιστήμια λες και είναι διεθνή υποδείγματα παραγωγής γνώσης, λες και δεν αφθονούν οι κομπίνες, η αντιγραφή, οι απάτες και οι χρηματισμοί στις εξετάσεις τους, λες και δεν είναι «αιώνιοι» ένα τεράστιο ποσοστό φοιτητών, λες και πολλοί καθηγητές δεν πήραν τις έδρες τους με πλάγια μέσα, ή νοιάζονται για τους φοιτητές τους, λες και δεν βρωμούν και ζέχνουν τα κτίρια και οι εστίες, λες και δεν είναι άχρηστα εντελώς πολλά πτυχία και διδακτορικά που δίδονται αφειδώς, λες και … Πρόκειται για την κοροϊδία του σύμπαντος.
Γι’ αυτό σας προτείνω να μην ασχολείστε με το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε επίπεδο πραγματικής επιστημονικής γνώσης και το πολύ – πολύ να προσελκύσουν παιδιά που καταφεύγουν στην Κύπρο, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία για να φοιτήσουν, έστω και κάποιους ελάχιστους από αραβικές χώρες, άντε και αφρικανικές. Αν πάλι υπάρχουν αναγνώστες που θέλουν να ασχοληθούν ή να ανησυχήσουν με κάτι, εισηγούμαι την οικονομία, καθώς είναι πολλά τα μη ενθαρρυντικά στοιχεία. Δεν γίνονται επενδύσεις ούτε απ’ έξω ούτε από μέσα, το ΑΕΠ αγκομαχεί και δεν αυξάνεται, φεύγει άφθονο χρήμα στο εξωτερικό, οι εξαγωγές μειώνονται, παρά τα μεγάλα λόγια. Ψάχτε το αν δεν με πιστεύετε…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr