Δύσκολα πράγματα, αν όχι αδύνατα, που ακόμη και αν πραγματοποιηθούν δεν πρόκειται να φέρουν μόνιμη ειρήνη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Οι παίκτες είναι πολλοί, τα συμφέροντα μεγάλα, τα σχέδια είναι πολλά και υπόγεια, η κατάσταση πολύπλοκη σε πολλά επίπεδα, οι συνομωσίες άφθονες και το ίδιο και οι επιδιώξεις, ενώ αντίθετα λείπει η πολιτική βούληση. Προς το παρόν, εκείνο που θα ακολουθήσει θα είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, τα κέρδη και οι ζημίες, κυρίως για το κράτος του Ισραήλ, αν και άδηλο είναι και το μέλλον για τον Λίβανο.
Μπορεί το Ισραήλ να έψαχνε την ευκαιρία για να κτυπήσει στο Λίβανο με στόχο να καταστρέψει την Χεζμπολά, αλλά το βέβαιο είναι ότι προκλήθηκε. Η Χεζμπολά επιτέθηκε πρώτη σκοτώνοντας εννέα ισραηλινούς στρατιώτες και αιχμαλωτίζοντας δύο. Η ισραηλινή αντίδραση ήταν άμεση και μεγάλης σφοδρότητας. Κατέστρεψε ουσιαστικά τις υποδομές του Λιβάνου και τα θύματα μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς ξεπέρασαν τα χίλια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μαχητές της Χεζμπολά χρησιμοποίησαν σαν κάλυμμα τον άμαχο πληθυσμό, όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι ισραηλινοί δεν δίστασαν να κτυπήσουν αμάχους προκειμένου να εξουδετερώσουν ενόπλους και να επιφέρουν πλήγματα στην πολεμική λειτουργία της οργάνωσης.
Ωστόσο, το εγχείρημα αυτή τη φορά δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα επιτυχές για τα ισραηλινά όπλα. Οι ισραηλινές δυνάμεις εδάφους συνάντησαναπρόσμενα ισχυρή αντίσταση από τους μαχητές της Χεζμπολά και είχαν πολύ περισσότερες απώλειες από όσες υπολόγιζαν. Και για τους ισραηλινούς οι απώλειες μετράνε. Η ισραηλινή κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει τις απώλειες, ενώ αντίθετα οι μαχητές της Χεζμπολά είναι έτοιμοι να πεθάνουν και να αναδειχθούν σε μάρτυρες πολεμώντας και αυτό είναι κάτι που δεν το υπολόγισε καλά ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είναι περισσότερο οργανωμένος για δράση εναντίον τακτικών δυνάμεων, αλλά εναντίον ανταρτών σε φιλικό γιαυτούς έδαφος βρήκε τον μπελά του. Όπως ακριβώς την έπαθαν οι αμερικανοί στο Ιράκ. Και όλα δείχνουν επίσης ότι οι ισραηλινοί δεν περίμεναν τόσο ετοιμοπόλεμη, οργανωμένη και εξοπλισμένη την Χεζμπολά.
Ο τερματισμός των εχθροπραξιών, αν επιτευχθεί ουσιαστικά, θα βρει την Χεζμπολά ζωντανή και με αυξημένο κύρος, ενώ μάλλον πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι θα παραδώσει τον οπλισμό της και θα περιμένει να έλθει το τέλος της. Με αυτή την έννοια, το Ισραήλ δεν κατάφερε και πολλά πράγματα, αφού μάλιστα θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τα εδάφη που κατέλαβε. Το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι την πιθανότητα να ξεσπάσει εσωτερική διαμάχη στον Λίβανο, που ίσως εξελιχθεί και σε εμφύλιο πόλεμο.
Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον οι χριστιανοί Λιβανέζοι, αλλά και οι Δρούζοι, θεωρούν την Χεζμπολά υπεύθυνη για τα δεινά που υπέστη η χώρα τους και δεν αποκλείεται το ίδιο να αισθάνεται και μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού. Δεν αποκλείεται αυτά τα αισθήματα να θελήσουν να τα εκμεταλλευθούν οι δυνάμεις που ενοχλούνται ιδιαίτερα από την ύπαρξη της Χεζμπολά, δηλαδή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά όμως στο πλευρό της Χεζμπολά θα σταθούν η Συρία και το Ιράν, όπως και η κοινή γνώμη των αραβικών κρατών.
Ετσι, όμως η περιοχή θα ξαναβρεθεί στο σημείο μηδέν και το Ισραήλ θα συνεχίσει να ζει με ανασφάλεια. Η με κάποια ασφάλεια όσο οι ΗΠΑ θα θέλουν να έχουν παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr