Η υπόθεση της μετοχής Μαΐλλη είναι άκρως ενδιαφέρουσα και διδακτική. Οι παλαιοί μέτοχοί του την θυμούνται στα 7 ευρώ σήμερα την βλέπουν με δέος να παραμένει ακίνητη σ ένα εύρος τιμής ανάμεσα στα 2,4 και 2,6 ευρώ...
Ας αφήσουμε προς το παρόν την ουσία, δηλαδή την πραγματική δραστηριότητα του Ομίλου, που ξεκίνησε από ένα μικρό γραφειάκι στη λεωφόρο Κηφησίας κι εξελίχθηκε σε μια μικρή πολυεθνική.
Αυτό που η στήλη θα επιχειρήσει να αναλύσει σήμερα, είναι η χρηματιστηριακή πορεία του Μαΐλλη σε συνδυασμό με τη σύνθεση του μετοχολογίου του...
Ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης στηρίχθηκε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως από αυτό που εδώ στην Ελλάδα αποκαλούμε ευσχήμως «ξένοι θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια».
Οι διαχειριστές αυτών των κεφαλαίων ενδιαφέρονται κυρίως για εταρείες growth.
- H μερισματική πολιτική δεν είναι γι αυτούς τόσο σημαντική, όσο η ικανότητα της εταιρείας να αυξάνει τζίρους και μεγέθη με διψήφιους ρυθμούς ετησίως.
Ο κ. Μαΐλλης, προσέφερε αυτή την προοπτική για πολλά χρόνια και γιαυτό οι ξένοι διαχειριστές του προσέφεραν με τη σειρά τους «προστασία» στην αξία της μετοχής του..
Κάποια στιγμή ωστόσο το growth ανακαλύπτει τα όριά του. Οι ρυθμοί επιβραδύνονται και προσαρμόζονται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δίνουν τη χαριστική βολή...
Τότε οι ξένοι διαχειριστές φεύγουν. Εκμεταλλεύονται κάθε ανοδική κίνηση της αγοράς για να ξεφορτώσουν τις μετοχές (τις οποίες έτσι κι αλλοιώς απέκτησαν φθηνά) και αναζητούν αλλού το όνειρο..
Εφόσον ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ναρκωμένος από την χρόνια προστασία των ξένων θεσμικών, δεν έχει φροντίσει από νωρίς γι αυτή την διαδοχή, δηλαδή την εξεύρεση θεσμικών κεφαλαίων που να επενδύουν σε «ώριμες» εταιρείες, η πορεία της μετοχής θα είναι αυτή που βλέπουμε με την μετοχή του Μαΐλλη:
Σταθερότητα μέχρι υπνηλίας σε χαμηλά επίπεδα τιμών μέχρι να βρεθεί η διάδοχος κατάσταση. Η εμπορευσιμότητα της συγκεκριμένης μετοχής δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα, εναλλαγή, όχι όμως ανοδική τάση...
Στην αγορά δεν υπάρχουν κενά. Τα κενά τα καλύπτουν πάντοτε οι επαγγελματίες. Απλώς στο μεταξύ διάστημα, στην μεταβατική περίοδο αλλαγής της σύνθεσης του μετοχολογίου, οι μικροεπενδυτές μέτοχοι υποφέρουν βλέποντας την περιουσία τους να μην παρακολουθεί ούτε κάν τις τάσεις της αγοράς.
Γιατί, κύριε Μαΐλλη, όταν δεν δίνετε μέρισμα στους μετόχους σας με το πρόσχημα της ανάπτυξης, τουλάχιστον πρέπει να φροντίζετε εγκαίρως για την ποιότητα του μετοχολογίου σας...
Χρήστος Ν. Κώνστας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr