Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η BlackRock παρά τα assets ύψους 3,51 τρισ. δολ. που διαχειρίζεται και του παρασκηνιακού της ρόλου ως σύμβουλος κυβερνήσεων με οικονομικά προβλήματα ανά τον κόσμο παραμένει άγνωστη εκτός των οικονομικών κύκλων.
"Δεν ήξεραν τίποτα για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα ξέρουν από οικονομικά στοιχεία", σχολιάζει στέλεχος της ΤτΕ. Δύο από τους manager της BlackRock σχολιάζουν παράλληλα πως εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των στοιχείων αλλά και των αποτελεσμάτων. Σημειώνεται πάντως πως οι ζημιές για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια αναμένεται να φτάσουν τα 15 δισ. σε βάθος τριετίας.
Η BlackRock έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες αξιολογήσεις. Προσελήφθη το 2008 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να εκτιμήσει την αξία των στοιχείων του ενεργητικού που αγόραζε η Ουάσιγκτον από τις εγχώριες τράπεζες όπως η AIG για να τις σώσει. Επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών της στην Ιρλανδία αποτέλεσαν τη βάση για την προσπάθεια που έκαναν οι τράπεζες της χώρας να συγκεντρώσουν 34 δισ. δολάρια.
Ο Κρεγκ Φίλιπς, ο επικεφαλής της BlackRock Solutions στην προσπάθεια αυτή της εταιρείας στην Ελλάδα, έχει κρεμάσει στο γραφείο του ένα πόστερ από την ταινία «Εξορκιστής». Λέει ότι το έκανε επειδή θεωρεί ότι δουλειά του είναι να βοηθάει κυβερνήσεις και εταιρείες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Οπως έκανε και ο εξορκιστής στην ταινία.
Ενα από τα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι ότι έχει το μέγεθος, την υποδομή και την τεχνογνωσία για αναλύσει τεράστιους όγκους οικονομικών δεδομένων. Παράλληλα, σε αντίθεση με άλλους οίκους όπως η Goldman Sachs, η BlackRock δεν είναι γνωστή σαν τράπεζα που λαμβάνει μέρος σε μεγάλα στοιχήματα για να κερδίσει. Πάντως, στις ΗΠΑ η BlackRock διαχειρίζεται χρήματα πελατών της για να βγάλει κέρδος και έχει δεχτεί κριτική ότι αγόρασε και πούλησε τα ίδια προϊόντα που η BlackRock Solutions αξιολογούσε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η BlackRock αντιμετώπισε ένα μεγάλο αριθμό δυσκολιών, όντας μάλιστα η μεγαλύτερη επιχείρηση της αριθμητικά -στην Ιρλανδία εξέτασε μόλις τέσσερις τράπεζες-, ενώ ήταν η πρώτη της δουλειά σε ξενόγλωσση χώρα.
Σε μία πόλη που γίνεται συχνά εστία βίαιων επεισοδίων, νοίκιασαν γραφεία σε ένα παλιό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας όπου τριγύρω βρίσκονται μεταξύ άλλων κλαμπ με στριπτίζ για να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Εκεί στέγασαν την αντιπροσωπεία των περίπου 40 εργαζομένων τους που ήρθαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα συν αρκετούς ντόπιους μεταφραστές και ειδικούς συμβούλους. Τις μετακινήσεις τους τις ανέλαβαν 18 ένοπλοι φρουροί και χρησιμοποιούσαν διακριτικά βανάκια ή ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις μοτοσυκλέτες και απαγορεύτηκε στους εργαζομένους της να κρατούν ή να φορούν οτιδήποτε που θα πρόδιδε τον εργοδότη τους.
Οταν κάποιος ήθελε να αναφερθεί στην εταιρεία, χρησιμοποιούσε τον κωδικό «Solar» («ηλιακός») ώστε όλοι οι υπόλοιποι στο ίδιο κτίριο που στεγάζονταν τα μέλη της στην Αθήνα να πιστεύουν ότι οι γείτονές τους απασχολούνται σε επιχείρηση που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr