Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ δίνει 50% στην εγκατάλειψη τουλάχιστον από ένα μέλος του κοινού νομίσματος, διαδικασία που ο πρόεδρος της Τσεχίας χαρακτηρίζει "απλή". Τους τόνους επιχειρούν να ρίξουν από την πλευρά τους ο διευθύνων σύμβουλος της DB κ.Άκερμαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Άκερμαν: "Το ευρώ είναι υγιές"
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank κ. Άκερμαν τόνισε πως το ευρώ είναι υγιές, ωστόσο βρέθηκε υπό αμφισβήτηση λόγω των δυσθυμιών στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ζώνη του ευρώ.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τις τελευταίες εβδομάδες σταδιακά τίθενται οι βάσεις για την επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας ότι την ιδέα ότι η βαθύτερη ενσωμάτωση είναι αναγκαία στην Ευρώπη είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των πολιτικών ηγετών.
Ρογκόφ:"Στο 50% να εγκαταλείψει το ευρώ κάποια χώρα"
Ο ίδιος ο Ρόγκοφ όμως δηλώνει πως στο 50% είναι οι πιθανότητες τουλάχιστον ένα μέλος να εγκαταλείψει το ευρώ!
Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη γερμανική Χάντελσμπλατ δήλωσε πως είναι πιθανό η Ευρωζώνη να χάσει ένα κράτος-μέλος της στα επόμενα πέντε χρόνια από το να διατηρηθεί ως έχει σήμερα.
«Θεωρώ ότι η πιθανότητα βρίσκεται κοντά στο 50%, ότι τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος θα πρέπει να αφήσει τη νομισματική ένωση» είπε, επισημαίνοντας πως δίνει πιθανότητες μικρότερες του 25%, να εγκαταλείψει το ευρώ ένα από τα κεντρικά κράτη-μέλη του νομίσματος.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιβίωση μιας μεταμορφωμένης και μικρότερης νομισματικής ένωσης» σημείωσε ο Ρογκόφ ο οποίος εστίασε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών στην Ευρωζώνη.
Goldman Sachs:"Απειλή για το ευρώ η Ελλάδα"
Aπειλή "βλέπει" για το ευρώ την Ελλάδα ο πρόεδρος της Goldman Sachs, ο Peter Sutherland, ο οποίος μιλώντας στην ιρλανδική κρατική τηλεόραση RTE, τόνισε ότι η χώρα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της.
«Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο πως θα χρειαστεί μία περίοδος σφοδρής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Sutherland και συμπλήρωσε: «Έχει ήδη γίνει κάποια αναδιάρθρωση ως προς τους κατόχους ομολόγων. Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο ότι αυτή η ανάγκη θα γίνει πραγματική όσο περνάει ο καιρός γιατί το ελληνικό χρέος αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο»
«Είναι μία σοβαρή απειλή για το ευρώ, όχι για την ίδια την χώρα γιατί η Ελλάδα είναι συγκριτικά μικρό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά επειδή ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ σοβαρός» κατέληξε ο κ. Sutherland.
Βαν Ρομπάι:"Μεγάλο ρίσκο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη"
Η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ.
«Οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο», είπε ο Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).
Κλάους:"Σχετικά απλή διαδικασία η έξοδος της Ελλάδας!"
Με την παραπάνω άποψη δε φαίνεται να συμφωνεί ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξής του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή».
«Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν», είπε ο Κλάους στο CNBC, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Θυμάμαι το πώς καταμερίσαμε την Κορόνα της Τσεχοσλοβακίας, την εποχή του χωρισμού ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ο χωρισμός σε δύο νομίσματα υπήρξε μια διαδικασία σχετικά απλή τεχνικά», δήλωσε.
Προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο «οικονομικής στασιμότητας», εάν επιμείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, εννοώ με το ευρώ ως νόμισμα. Έτσι θα υπάρχει ένας μόνιμος αυτοσχεδιασμός, μια μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από ένα τμήμα της Ευρώπης σε ένα άλλο», υποστήριξε ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός.
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην ευρωζώνη και νομίζω ότι η ευρωζώνη δεν είναι ικανή να (τα) λύσει. . . Θα υπάρξει οικονομική αποτελμάτωση για πολύ μεγάλο διάστημα στην Ευρώπη. Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την μοίρα», πρόσθεσε.
Σταρκ: "Η κρίση χρέους απειλεί το ευρώ"
Ολόκληρο το σχέδιο του κοινού νομίσματος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των εκτός ελέγχου δαπανών των κρατών μελών και της κρίσης των κρατικών χρεών που οφείλεται σ' αυτές τις ανεξέλεγκτες κρατικές δαπάνες, αναφέρεται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των συντακτών της οποίας είναι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Γιούργκεν Σταρκ.
"Οι πολύ αυξημένες δημοσιονομικές ανισορροπίες συνολικά στη ζώνη του ευρώ και η δύσκολη κατάσταση σε μεμονωμένες χώρες μέλη υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και τη βιωσιμότητα της ίδιας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης", αναφέρεται στη μελέτη.
Στο κείμενο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΕΚΤ, η οποία όμως δεν το υιοθετεί ρητά, αναφέρεται επίσης πως οι χώρες που δεν συμμορφώνονται προς τις συμφωνίες θα πρέπει να παραδώσουν τις οικονομικές εξουσίες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός από τον Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ανακοίνωσε αυτό το μήνα πως θα εγκαταλείψει την ΕΚΤ, τη μελέτη με τίτλο "Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης: κρίση και μεταρρύθμιση" συνυπογράφουν οι Λούντγκερ Σούκνεχτ, Φιλίπ Μουτό και Φίλιπ Ρόδερ.