Όλες οι πολιτικές που εξετάζονται για την εξυγίανση των δημοσιονομικών αυτών των χωρών ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, συμπλήρωσε ο οργανισμός στις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του. Και οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ακόμα και αν ικανοποιήσουν τους στόχους του μνημονίου.
"Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, η δημοσιονομική τους θέση δεν θα είναι βιώσιμη αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε τρεις εναλλακτικές πολιτικές αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε μία από αυτές.
Η πρώτη αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκιο χαμηλότερο της αγοράς. Αν και θα καθησύχαζε τις αγορές βραχυπρόθεσμα, ο ΟΟΣΑ είπε ότι ενδεχομένως απλά να μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.
Η δεύτερη επιλογή αφορά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους. Για να είναι αυτό, ωστόσο, αποτελεσματικό, η επιμήκυνση θα πρέπει να γίνει σε "πολύ εκτεταμένη περίοδο" και με πολύ χαμηλό επιτόκια για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Η τρίτη επιλογή αφορά τη μείωση των κυβερνητικών υποχρεώσεων μέσω μιας πιο εκτεταμένης αναδιάρθρωσης χρέους.
Ωστόσο, μια μη ομαλή αναδιάρθρωση χρέους θα πυροδοτούσε εξάπλωση της κρίσης στον πυρήνα του χρηματοοικονομικού συστήματος της ευρωζώνης, ενισχύοντας το κλίμα φυγής των επενδυτών προς ασφαλείς επενδύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr