Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι από διάφορα κράτη της ευρωζώνης προετοιμάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το reprofiling του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επεξεργάζονται και το ενδεχόμενο θέσπισης ανεξάρτητου οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα σενάρια χρεοκοπίας της Moodys - Ποιες οι επιπτώσεις για Ελλάδα, τράπεζες και Ευρωζώνη
Την ίδια στιγμή, τα σενάρια χρεοκοπίας δίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, προκειμένου να κάνει αποτίμηση του πιθανού αυτού ενδεχόμενου ως προς την αξιολόγηση της Ελλάδας, ως προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς και ως προς τις συνέπειες που θα είχε για την υπόλοιπη περιφέρεια.
Σε γενικές γραμμές, η άποψη της Μοοdys, η οποία δεν σχολιάζει την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο σε κάποιες πιστωτικές επιπλοκές διαφορετικών σεναρίων χρεοκοπίας, είναι ότι μία πιθανή χρεοκοπία για την Ελλάδα θα είχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα και τις τράπεζες της όσο και για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον οίκο, «όσο περισσότερο η τρέχουσα κατάσταση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα επιμένει, τόσο μεγαλύτερο είναι το δέλεαρ τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις αρχές της ευρωζώνης, να προσπαθήσουν να αναλάβουν μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους- με άλλα λόγια, να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει».
Πάντως η Moodys εκτιμά ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, επιλεκτικό re-profiling και μεγάλης κλίμακας «εθελοντική» επαναγορά χρέους με μεγάλα discounts.
Ο οίκος επισημαίνει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα οδηγούνταν στο Ca ή στο C και θα παρέμενε στο επίπεδο του Ca και Caa για αρκετό χρονικό διάστημα και μετά από τη χρεοκοπία. Για τις ελληνικές τράπεζες, σχολιάζει η Moodys, χρεοκοπία θα σήμαινε α) επανεκαλαιοποίηση και β) ανάγκη διαρκής στήριξης, συνεχής εξάρτηση, από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Ακόμη ένα σενάριο του οίκου απαντά στο ότι μία κρατική χρεοκοπία θα σηματοδοτούσε και μία τραπεζική χρεοκοπία, επισημαίνοντας ότι αυτό θα σήμαινε περαιτέρω υποβαθμίσεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους ο ΟΟΣΑ
Στο μεταξύ, την άποψη ότι δεν είναι κακή ιδέα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκφράζει σε συνένετυξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.
"Η απόφαση προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μου μοιάζει για κακή ιδέα. Θα δώσει στην Ελλάδα τον χρόνο για απορροφήσει τα μέτρα προσαρμογής", προσθέτει ο ίδιος.
"Σενάριο τρόμου" η αναδιάρθρωση
Η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα αποτελούσε ένα "σενάριο τρόμου" που θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, είπε ο Christian Noyer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. "Η αναδιάρθρωση είναι ένα σενάριο τρόμου", δήλωσε ο Noyer σε δημοσιογράφους. "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο πλήρως και ολοκληρωτικά ... δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", συμπλήρωσε.
«Η κρίση ξέφυγε από τα χέρια της ανίκανης ΕΕ»
Δεν είναι πλέον μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Στο «παιχνίδι» της κρίσης αλλά και στο στόχαστρο των αγορών (ξανα)μπήκαν η Ισπανία και η Ιταλία, και για όλη αυτήν την εξέλιξη, οι επενδυτές στοχοποιούν και ενοχοποιούν την ανικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την κρίση χρέους. Οπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της WestLB, Michael Leister, η κρίση φαίνεται ότι έχει αρχίσει και κυριεύει και εκείνες τις χώρες της περιφέρειας που θεωρούνταν γερές. Οπως επισημαίνει, η αγορά πλέον βλέπει ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση, και έτσι «γονατίζει» τις μετοχές και το ευρώ και στέλνει και πάλι στα spreads στα ουράνια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, το σκηνικό έχει αρχίσει και πάλι να αλλάζει στην αγορά κι εκεί που η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, φαίνονταν να είναι απομονωμένες από την κρίση χρέους, τώρα παρασύρονται και αυτές από την καταιγίδα. Οπως προειδοποιεί, όσο δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη γραμμή γύρω από την αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος, τόσο η κρίση θα εξαπλώνεται και τόσο ( σε ότι αφορά τις επενδύσεις ) η στροφή στην ασφάλεια και στην ποιότητα καθώς και η αποστροφή του ρίσκου, θα συνεχίζονται.
Σύμφωνα και με τον αναλυτή της Octopus Investments, Lothar Μentel, πλεόν η κρίση δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Και όλα αυτά που συμβαίνουν είναι η απάντηση της αγοράς στην ανικανότητα της ΕΕ να βρει λύση και αυτό κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν πέραν της Ελλάδας, με την αποστροφή ρίσκου να εξαπλώνεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αναδυόμενες αγορές .
Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε μπορεί να ακολουθήσει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, είπε ο Andrian Foster, επικεφαλής έρευνας της Rabobank International στο Χονγκ Κονγκ. Οπως δήλωσε, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι εκείνοι θα συνεχίζουν με αυστηρά οικονομικά και πολιτικά δημοσιονομικά μέτρα όταν στην Ελλάδα δίνεται συγχώρεση για το χρέος της. Η κρίση εξαπλώνεται, όπως επισημαίνει.
H ελληνική κρίση αποτελεί απειλή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, όπως τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της AMP Capital Investors, κ. Shane Oliver. Οπως σημειώνει, οι επενδυτές φοβούνται πως ένα default της Ελλάδας θα επηρεάσει σημαντικότατα τις παγκόσμιες τράπεζες οι οποίες έχουν έκθεση στο ελληνικό χρέος. Υπάρχει τεράστια ανησυχία πως η αποτυχία της Ευρώπης να κατάφερει να πάρει τα ηνία της κρίσης χρέους στην περιοχή θα καταλήξει στο να χτυπήσει σοβαρότατα την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.