Ανάμεσα στις ευνοημένες τοποθετήσεις από αυτές τις εξελίξεις και παλι βρίσκεται ο χρυσός, ή διαφορετικά το “επενδυτικό καταφύγιο” σε καιρούς αβεβαιότητας. Οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή και τη Δευτέρα οδήγησαν τα επενδυτικά κεφάλαια στο χρυσό, γεγονός που δεν προκάλεσε μόνο άνοδο της τιμής του μετάλλου, αλλά και αύξηση του δολαρίου, καθώς η ζήτηση του για την αγορά μετάλλων αυξήθηκε.
Η αλυσίδα των επιπτώσεων δε σταμάτησε εκεί, αφού σε μία εποχή ανησυχιών για την πορεία των τιμών των εκφρασμένων σε δολάρια εμπορευμάτων, το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα τα κατέστησε ακόμη ακριβότερα αυξάνοντας τις ανησυχίες γι' αυτούς που δεν χρησιμοποιούν το δολάριο ως βασικό νόμισμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την αμερικανική High Frequency Economics, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ιαπωνική αγορά, θα δούν τη ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους να μειώνεται δραματικά, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει στη χώρα. Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Nissan και Honda ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν επ αόριστον την παραγωγή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το ίδιο ανακοίνωσαν και οι εταιρείες τεχνολογίας, ενώ οι ξένες και οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιαπωνική αγορά θα κληθούν να καταβάλλουν τεράστια ποσά γι' αυτές τις συνέπειες.
Η ΛΙΒΥΗ
Από την άλλη μεριά, οι επιπτώσεις των αναταραχών στη Λιβύη μπορεί να αποβούν περισσότερο αρνητικές σε σχέση με αυτές που θα ανάμενε κανείς από τα γεγονότα της Ιαπωνίας. Η Λιβύη είναι 12η χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές πετρελαίου, και μόνο η απειλή διακοπής της παραγωγής “εκτόξευσε” σε λίγες ημέρες το αργό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών, απειλώντας τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και τους προϋπολογισμούς κρατών. Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία αποκλιμάκωσε ελαφρώς τις τιμές του αργού, καθώς, όπως σημείωσε και η Commerzbank, αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου, αφού η ιαπωνική οικονομία “κατέβασε” ταχύτητες.
Επιπλέον, η ρευστή κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά σε ολόκληρο το αραβικό κόσμο, εντείνει τις ανησυχίες για το μεταναστευτικό κύμα το οποίο έχει ήδη προκληθεί προς τις αναπτυγμένες χώρες, σε μία περίοδο μάλιστα που τα περιθώρια υποδοχής, ελέω λιτότητας, έχουν περιοριστεί δραματικά. Εάν συνεχιστεί η εμπόλεμη κατάσταση, η οικονομικής δραστηριότητα στην περιοχή θα επηρεάσει σειρά ξένων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τις εγχώριες, επηρεάζοντας τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και την κερδοφορία.
Αναμφισβήτητα, οι επιπτώσεις της διακοπής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, σε συνδυασμό με τις ανταραχές σε μία τόσο μεγάλη περιοχή όσο η Μέση Ανατολή, θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές παρομοιάζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικονομικές μονάδες σήμερα με αυτή που βρέθηκαν στις αρχές του ξεσπάσματος της κρίσης στις ΗΠΑ, όταν τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πορεία των αμερικανικών τραπεζών. Κι ενώ στις αρχές του 2008 τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι υπόλοιπες οικονομίες μπορούσαν να αντέξουν τις αναταράξεις, η αναιμική ανάπτυξη του αναπτυγμένου κόσμου τον καθιστά εύθραυστο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr