Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ας σημειωθεί ότι οι κερδοσκόποι στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές ωθούν, ήδη, τα πράγματα στην κατεύθυνση κι άλλα μέλη της ευρωζώνης να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Σήμερα, το σπρεντ του πορτογαλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν 481 μονάδες βάσης, κάτι πρωτοφανές, ακριβαίνοντας ολοένα το δανειακό κόστος γιά τη Λισαβόνα (της Ιρλανδίας ήταν 645 μονάδες βάσης).
Ο οικονομολόγος του βρετανικού οίκου RBS, Σίλβιο Περούτζο, τόνισε με δηλώσεις του ότι "η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία διάγουν οικονομική καμπή, προς μία νέα ισορροπία στον οικονομικό τομέα, συνδυασμό ακριβών δανείων και χαμηλής ανάπτυξης, που όμως απαιτεί την εξωτερική οικονομική βοήθεια".
"Οι αγορές στοίβουν αυτές τις χώρες σαν λεμόνι", πρόσθεσε χρησιμοποιώντας σχήμα λόγου.
Στο μεταξύ σύμφωνα με την ίδια ομάδα οικονομολόγων το γεγονός ότι η κρίση χρέους εστιάζεται, μόνον, στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ενώ στο κέντρο της η γερμανική κι η γαλλική οικονομία "βαίνουν καλώς", ιδίως η πρώτη, "προϊδεάζει σε μία πιθανή μελλοντική αύξηση επιτοκίων στα όρια της ευρωζώνης".
Ειδικά στη Γερμανία, όπου αυτόν τον μήνα έσπασε το ρεκόρ του δείκτη καλού επιχειρηματικού κλίματος, τροφοδοτούνται συνεχώς πιέσεις γιά αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη, "κάτι που μεγαλώνει το φορτίο" στους ώμους της αρμόδιας γιαυτό Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, πράγματι, σύντομα θα κληθεί να επαναχαράξει την πολιτική των επιτοκίων της, συνεκτιμώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, την ανεργία κι άλλα βασικά οικονομικά μεγέθη.
Οι 19 από τους 49 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν σχετικά αποφαίνονται ότι η ΕΚΤ θα κληθεί βέβαια να αναθεωρήσει προς τα άνω τον ρυθμό ανάπτυξης γιά την ευρωζώνη γιά όλο το 2011. Ηδη, έχει προβλεφθεί εύρος ανάπτυξης από 0,5% έως 2,3% γιά όλο το ερχόμενο έτος.