Τη στιγμή αυτή οι υπηρεσίες της ασχολούνται με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, ώστε να αναδειχθεί και γεωγραφικά που υπάρχει περισσευούμενη ισχύς (εκεί δηλαδή όπου δεν αντέχει η χωρητικότητα των τοπικών δικτύων) άρα και περίσσιες αιτήσεις.
Μετά από την πάροδο του διμήνου αυτού η ΔΕΗ θα ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος , το οποίο με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα, βάσει της αναθεωρημένης απόφασης για το 20-20-20, να αποφασίσει αναστολή στη διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων και εξέτασής τους, τόσο όσο και στη ΡΑΕ, εφόσον κρίνει πως ο όγκος των συσσωρευμένων αιτήσεων είναι ήδη εξαιρετικά μεγάλος.
Υπενθυμίζουμε ότι παλαιά και νέα αιτήματα (τα τελευταία κατατέθηκαν μετά το νόμο του Ιουνίου) ξεπερνούν αθροιστικά τα 25.000, και ισοδυναμούν με 4.500 σχεδόν μεγαβάτ, δηλαδή… δύο φορές όσα έχει ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα μας μέχρι το 2020 (2.200 μεγαβάτ).
Ανάκληση αδειών ως το Μάιο
Βέβαια, παρόμοια εικόνα υπάρχει και στα αιολικά με 47.000 περίπου μεγαβάτ που αντιστοιχούν σε 9.500 εκκρεμείς αιτήσεις, έναντι στόχου για 4.000 μεγαβάτ ως το 2014 και 7.500 μεγαβάτ ως το 2020.
Πηγές πάντως της ΡΑΕ, σημειώνουν ότι με βάση και το νόμο των ΑΠΕ του Ιουνίου, μέχρι το Μάιο του 2011 αναμένεται να έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση του αρχείου της, και να προβεί σε ανάκληση όσων αδειών (αιολικών, φ/β, κ.α) αποδεδειγμένα καθυστερούν με ευθύνη των επενδυτών. Έτσι θα απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος για έργα που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr