Αυτό που απομένει, σχολιάζει ο υπεύθυνος trading της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης είναι να ακολουθήσουν το δρόμο της ενδυνάμωσής τους και οι υπόλοιπες τράπεζες. Για το επόμενο διάστημα η αγορά πρόκειται να εστιάσει κυρίως στις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν στον τραπεζικό κλάδο, σχολιάζουν άλλοι παράγοντες της αγοράς. Το σενάριο θέλει -ή μάλλον δεν αποκλείεται...- τα spreads να υποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου μέχρι τις 550 - 600 μονάδες βάσης, επίπεδα στα οποία θα σταθεροποιηθούν.
Με αυτό το δεδομένο και έχοντας... «αποχαιρετίσει» τα υψηλά των 1.200 και των 900 μονάδων έως πρόσφατα, θα μειωθούν οι ζημιές στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Η λογιστική αυτή διαφορά, ταυτόχρονα με τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και τα deals μεταξύ τους θα σημάνει αυτομάτως ότι οι τράπεζες θα σηκώσουν και πάλι το κάρο της εξόδου από την κρίση και την ύφεση. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει όλες αυτές οι εξελίξεις που προς στο παρόν αποτελούν προσδοκία να μετουσιωθούν σε ρευστότητα η οποία θα περάσει με χρηματοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή, οι τράπεζες ν' αρχίσουν να δανείζουν και πάλι.
Το «R» έγραφε χθες ότι, «σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δημοσιονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης που παραμένουν στο στόχαστρο των επενδυτών, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των αναπτυξιακών προοπτικών και του κόστους κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου της, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Ελληνικά κρατικά χρεόγραφα συνεχίστηκε, καθώς τα αισιόδοξα νέα πληθαίνουν και το βάθος της αγοράς βελτιώνεται». Πλην όμως, όπως γράφει ο υπεύθυνος αγορών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Σκουριάς, «ο πιστωτικός κίνδυνος, όπως αυτός αποτυπώνεται από το 5ετή παράγωγα συμβόλαια αντιστάθμισης του ρίσκου χρεοστασίου, δεν ακολούθησε τo spread, παραμένοντας στάσιμος πέριξ των 750 μ.β. Η αναντιστοιχία αυτή μεταξύ spread και CDS πιθανότατα αντικατοπτρίζει κινήσεις traders επί πιστωτικών παραγώγων, οι οποίοι καλύπτουν στην παρούσα long θέσεις σε CDS μέσω της αγορά μακροπροθέσμων τίτλων, το λεγόμενο «basis». Οι μικρές διακυμάνσεις της αγοράς την Τρίτη οφείλονται σε νέα, ελπιδοφόρα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί μετά την ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι μπορεί να παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων της και από την Κίνα ότι σχεδιάζει αγορά ελληνικών ομολόγων, ανέφερε χθες δημοσίευμα του Reuters. «Βλέπω αξία στα ελληνικά ομόλογα από εμπορική σκοπιά», ανέφερε στο Bloomberg ο κ. Christoph Kind, επικεφαλής επενδύσεων της Frankfurt Trust, η οποία διαχειρίζεται περίπου 20 δισ. δολάρια, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα».
Παρ' όλ' αυτά η αγορά «δείχνει» μεγάλη αδυναμία διάσπασης των 1.550 μονάδων βάσης. Τεχνικά, την περασμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης σταµάτησε σε ένα πολύ προβλέψιµο επίπεδο, ως προς την τεχνική του σηµασία, ελαφρώς χαµηλότερα από τις 1.565 µονάδες. Η εν λόγω ζώνη, με βάση την τεχνική ανάλυση, αποτελεί το σηµείο αναφοράς της τρέχουσας εβδοµάδας αφού από ότι φαίνεται η διάσπαση της θα επιχειρηθεί µε σχηµατισµό και µικρή συσσώρευση τιµών. Νέο επίπεδο στόχος σε µια ενδεχόµενη υπέρβαση είναι οι 1.680 µονάδες όπου ο δείκτης θα αναµετρηθεί και µε την αλλαγή της µεσοπρόθεσµης τάσης δοκιµάζοντας επίπεδα που σε µια νέα ανοδική επέκταση ανοίγουν δρόµους µε ιδιαίτερα φιλόδοξες προοπτικές. Επίσης, οι συναλλαγές έχουν σταθεροποιηθεί -έστω και συγκεντρωµένες- πάνω από τα 100 εκ. ευρώ διατηρώντας έτσι ένα καλό µέγεθος ρευστότητας για την απορρόφηση ρευστοποιήσεων και την εναλλαγή θέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr