Την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ έκανε αποδεκτή την παραίτηση του απερχόμενου πια πρόεδρου κ. Σπ. Καπράλου, έπειτα από έξι χρόνια επιτυχημένης πορείας. Το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ συνεδρίασε, ενώ απών ήταν μόνο ένα μέλος η κυρία Ντίνα Λάζαρη, υποδιοικητής της ΑΤΕ και στενή φίλη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, όπως πρώτο έχει γράψει το «R» εδώ και περίπου ένα μήνα, η κυρία Λάζαρη προαλείφεται για πρόεδρος του Χ.Α. Για πολλούς εμπλεκομένους περί τα χρηματιστηριακά δεν απέκλειαν να προκύψει κάτι την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η κυρία Λάζαρη συνόδευσε τον κ. Παπακωνσταντίνου στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Εκτός της κυρίας Λάζαρη δυνατά «παίζουν» για την ανάληψη της ηγεσίας του Χ.Α. οι κ.κ. Λαζαρίδης και Μάναλης στελέχη ήδη της ΕΧΑΕ και του Χ.Α. Σημειωτέον, ότι οι δύο τελευταίοι έχουν συμβάλει σημαντικά στην προβολή του Χ.Α. στο εξωτερικό, με παρουσιάσεις, roadshows, με πελάτες γνωστούς ξένους οίκους, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος ή η νέα πρόεδρος του Χρηματιστηρίου θα πρέπει τον ερχόμενο Μάρτιο να φέρει σε πέρας την αποστολή διατήρησης του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές. Ήδη, ο οίκος FTSE έχει δηλώσει ότι διατηρεί και για το τρέχον εξάμηνο την αγορά μας στις ώριμες, αλλά με αστερίσκους, που σημαίνει ότι κινδυνεύει με υποβάθμιση. Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και με την προσδοκία έλευσης κεφαλαίων, τυχόν υποβάθμιση θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.
Ως προς τις χρεώσεις του Χρηματιστηρίου προς τις ΑΧΕ, παρά τις μειώσεις και τις ελαφρύνσεις, οι χρηματιστές εξακολουθούν να διαμαρτύρονται. Σύμφωνα με το Χ.Α., με το νέο μοντέλο συναλλαγών που υιοθετείται φεύγουν από τις χρεώσεις τα μεταβιβαστικά. Βέβαια αναφορικά με τα μεταβιβαστικά οι χρηματιστές λένε πως μπορεί να καταργήθηκε το 0,06%, αλλά στην ουσία έσπασε σε 0,035% και 0,02% (εκκαθαριστικά έξοδα). Επιπλέον έχουν μπει έξοδα μετάθεσης 0,40 ευρώ ανά τίτλο και το σημαντικότερο ότι μπήκε χρέωση 0,80 ευρώ ανά τίτλο στο πινακίδιο. Η τελευταία χρέωση γίνεται 0,50 ευρώ. Χρηματιστές σημείωναν πως είτε αγοράσει 1 μετοχή είτε 1.000 μετοχές κάποιος επενδυτής, θα πληρώσει επιπλέον 0,8 ευρώ. Αν μάλιστα αγοράσει πέντε τίτλους από 10 μετοχές τότε θα πληρώσει επιπλέον 4 ευρώ!! Για συναλλαγές άνω των 1.250 ευρώ οι επενδυτές βγαίνουν κερδισμένοι, σχολιάζουν οι πηγές από το ΧΑ. Υποστηρίζουν πως το συνολικό επιπλέον κόστος συναλλαγής για τους επενδυτές ήταν 1,5 ευρώ και πλέον αυτό κατέρχεται στο 1,15 ευρώ.
Φόρος
Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφέρουμε πως ο υπουργός Οικονομικών εδώ κι ένα χρόνο μία φορά δέχθηκε τον κ. Καπράλο στο γραφείο του. Κι άλλη μία μίλησαν στο τηλέφωνο. Οι κακές οι γλώσσες λένε ότι ήταν η φορά που του ζήτησε την παραίτηση, αν και ο απερχόμενος πρόεδρος το διαψεύδει. Το κορυφαίο στοίχημα του νέου ή της νέας προέδρου του Χ.Α. είναι να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργηθούν από το φόρο υπεραξίας στους ξένους επενδυτές. Ήδη, συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής υπουργείου, χρηματιστών, αλλά και του Χ.Α. που θα ασχοληθεί με το πώς θα λειτουργήσει ο φόρος υπεραξίας. Ο συντελεστής του νέου φόρου έχει θεσπιστεί στο 15% και στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες. Από το μέτρο αυτό, λένε χρηματιστές, δεν ξεφεύγει ούτε το short selling, αφού αν υπάρξει κέρδος από την εν λόγω επενδυτική μέθοδο, υπάγεται στον ίδιο φορολογικό συντελεστή. Αν και πρόκειται για μέτρο που ισχύει σχεδόν σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, το παράδοξο είναι, εξηγούν χρηματιστές, ότι θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο, ενώ οι χρηματιστηριακές θα γίνουν οι... εισπράκτορες του νέου φόρου στην αγορά.
Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ακόμη ότι κινδυνεύει το trading, λόγω της συχνότητας απόδοσης του φόρου, αντί να γίνεται άπαξ τον χρόνο, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Διευκρινίζεται πως για τον προσδιορισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία, λαμβάνεται υπόψη η ζημία που προκύπτει εντός του ίδιου έτους. Εναντι του φόρου που αναλογεί οι ανώνυμες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή τα πιστωτικά ιδρύματα παρακρατούν τον φόρο επί του κέρδους με βάση τα στοιχεία του συστήματος άυλων τίτλων και τον αποδίδουν εφάπαξ με δήλωση που υποβάλλουν στη ΔΟΥ που ανήκουν, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, για τις πωλήσεις μετοχών που ενεργήθηκαν μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι διατάξεις εφαρμόζονται και όταν διαπιστώνεται ότι τα κέρδη από την πώληση μετοχών αποκτώνται από αλλοδαπές εταιρείες που τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο ή για λογαριασμό φυσικού προσώπου κατοίκου Ελλάδας. Επίσης, εφαρμόζονται και για κατοίκους αλλοδαπής, με την επιφύλαξη των οριζομένων από τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Όμως στην περίπτωση αυτή με την παρακράτηση επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του αλλοδαπού δικαιούχου. Τέλος, ημερομηνία λήξης αναμένεται να έχει το ισχύον φορολογικό καθεστώς, δηλαδή το 0,15% επί των συναλλαγών, αφού θα ισχύσει για πράξεις μέχρι το τέλος του 2010.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr