Ο ίδιος υποβάλλει την παραίτησή του και από διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηματιστηρίων (FESE) της οποίας επανεξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Ιούνιο, περίπου ένα μήνα μετά την υπογραφή του μνημονίου κι ενώ άπαντες στο εξωτερικό «πυροβολούσαν» την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.
Στενοί συνεργάτες του κ. Καπράλου αποφεύγουν να μιλήσουν περί πιέσεων παραίτησης από την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή του κράτους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, περίπου στο 7%. Κι αν επιθυμούσε πραγματικά να μείνει, τονίζουν στο «R», θα μπορούσε να το είχε κάνει πολύ εύκολα, αφού οι ξένοι θεσμικοί -τους οποίους προσέλκυσε ο κ. Καπράλος εδώ και έξι χρόνια- διατηρούν ποσοστό πάνω από 40%. Πλην όμως, σχολιάζουν άλλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, το Χρηματιστήριο αποτελεί Πύλη εισόδου κεφαλαίων για τη χώρα, οπότε η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει τη μικρή αυτή συμμετοχή της ή τέλος πάντων, έχει το δικαίωμα να έχει λόγο στην τοποθέτηση του εκάστοτε προέδρου, όπως άλλωστε είχε γίνει το 2004.
Το γεγονός ότι υπήρχε αναμονή τουλάχιστον ένα χρόνο, είχε να κάνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, με ένα «κρυφτούλι» εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου. Το «R» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει την παραίτηση Καπράλου, ακόμα κι όταν εξελέγη πρόεδρος της FESE. Δεν μπορούσε όμως, να πιέσει την κατάσταση αφενός διότι δεν γνώριζε το πως ενδεχομένως να αξιοποιούσε τη σχέση του ο απερχόμενος πρόεδρος με τους ξένους επενδυτές στη μετοχή, που σημαίνει ότι μία έκτακτη γενική συνέλευση μπορεί να εξελισσόταν σε φιάσκο για το Δημόσιο. Και αφετέρου, ούτως ή άλλως στο τέλος του μήνα που διανύουμε έληγε η θητεία του.
Τόσο άσχημες δε φαίνεται πως ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο, Καπράλο - Παπακωνσταντίνου, που εδώ κι ένα χρόνο συναντήθηκαν μόλις μία φορά στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών και τις υπόλοιπες τυχαία σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Και να φανταστεί κανείς ότι το Υπ.Οικ. νομοθετούσε το φόρο στις συναλλαγές και τα μερίσματα χωρίς καν να έχει συνεννοηθεί με την ηγεσία του Χ.Α.! Πρόκειται για ισχυρισμούς, τους οποίους ο κ. Καπράλος διαψεύδει, αν και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, τονίζουν ότι από κάποιο σημείο κι έπειτα ετίθετο θέμα αξιοπρέπειας. Ο ίδιος ολοκλήρωσε το έργο του (π.χ. διεθνοποίηση του Χ.Α., παραμονή του στις αναπτυγμένες αγορές, δημιουργία της Εναλλακτικής Αγοράς και των ETF's, αλλαγή του κανονισμού, προσαρμογή των τιμολογίων του Χ.Α. σε τιμές κρίσης κ.ά.) και πλέον εξετάζει τις επόμενες προτάσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ το καλοκαίρι απέριψε πρόταση της Ν.Δ. να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά.
Ο ίδιος στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου σχολίασε ως κακοήθειες τα σχόλια για παραμονή του στο τιμόνι του Χ.Α., αλλά με αποδοχές στο μισό από αυτές που λαμβάνει σήμερα, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, ένα σημαντικό μέρος του μισθού του πηγαίνει στο Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το ερώτημα που τίθεται πια, είναι ποιος έρχεται. Στα πειράγματα των δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Σ. Λαζαρίδης και Γκ. Μάναλης, που φέρονται ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, δήλωναν άγνοια. Επίσης, έχει ακουστεί το όνομα της κυρίας Ντίνας Λάζαρη, νυν υποδιοικητού της ΑΤΕ και συμμετέχουσας στα Δ.Σ. της ΕΧΑΕ και του Χ.Α., καθώς και άλλων παραγόντων μέσα από την αγορά. Το επόμενο βήμα είναι να συγκληθεί έκτακτη γ.σ. των μετόχων της ΕΧΑΕ, την οποία προφανώς και θα προκαλέσει το Δημόσιο ως μέτοχος μειοψηφίας, για την τοποθέτηση του επόμενου προέδρου του Χ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr