Τα περισσότερα κτίρια και οικόπεδα αν και βρίσκονται σε περιοχές- φιλέτα, είναι εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα ενω κάποια άλλα ακίνητα υπομισθώνονται χωρίς να φέρνουν τα αναμενόμενα έσοδα. Ουσιαστικά, με την ενεργοποίηση του νόμου θα ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με τη συμμετοχή εταιρειών ακινήτων και Επενδυτικών Εταιρειών σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
Tα ετήσια έσοδα όλων των Tαμείων από κτίρια-οικόπεδα ανέρχονται σε μόλις 29,5 εκατ. ευρώ ενω η αντικειμενική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων των 68 φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει υπολογιστεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο η εμπορική αξία είναι πολλαπλάσια, ίσως και πάνω από 3 δισ. ευρώ. Οικόπεδα και πολυώροφα κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να αποδίδουν στα Ταμεία εκατομμύρια ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτα. Aπό το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των Tαμείων, το 18,51% (259 εκατ. ευρώ) «βαίνει ακόμη προς αξιοποίηση», το 40,85% (572 εκατ. ευρώ) εκμισθώνεται και το 39% (546 εκατ. ευρώ) ιδιοχρησιμοποιείται.
Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας πρώτο μέλημα είναι να καλύψουν τα Ταμεία τις ανάγκες στέγασης. Όσα ακίνητα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν είτε να ανταλλαγούν είτε να πουληθούν. Πλέον, οι διοικήσεις των ταμείων θα προχωρούν σε διαγωνισμούς και θα υπογράφουν συμβάσεις με εταιρίες ή κοινοπραξίες εταιριών, οι οποίες θα μπορούν να προβούν σε σειρά έργων και εργασιών, όπως μελέτες, προγράμματα στέγασης, αγοραπωλησίες, αποτυπώσεις οικοπέδων και κτιρίων, σύνολο ή μέρος εργασιών διαχείρισης της περιουσίας ή εκτέλεση έργων συντήρησης.
Αλεξανδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr