Στη Σελόντα η συμμετοχή του Linneaus ανέρχεται σε 7,32%, στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες σε 11,62% και στο Νηρέα λίγο πάνω από το 5% και συγκεκριμένα στο 5,09%. Ως μεγαλομέτοχος ο εκ Γεωργίας θεσμικός και μόνο με την παρουσία του fund του «απαιτεί» να υπάρξουν εξελίξεις το συντομότερο δυνατό, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αυτά που αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα, δηλαδή προβλήματα ρευστότητας.
Εκείνο όμως, που κέντρισε το ενδιαφέρον του κ. Bendukidze δεν είναι άλλο από το φυσικό μονοπώλιο που έχουν οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, δηλαδή την τσιπούρα και το λαβράκι, χωρίς να κινδυνεύουν δηλαδή να έρθει στη… διπλανή ακτή ν’ ανοίξει ιχθυοτροφική μονάδα κάποιος… Κινέζος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά.
Η προοπτική των deals, όχι πως δεν θα είχε βάση, αλλά και σε αυτό τον κλάδο της οικονομίας, όπως στις τράπεζες και στις εφοπλιστικές εταιρείες ισχύει το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Και από τις κινήσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει από το γραφείο του, το ταμπελάκι «boss».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νηρέας, από τους πρωταγωνιστές του κλάδου, αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει την πολυδιαφημισμένη συμμετοχή του πριν από τρία χρόνια στη Νορβηγική Marine Farms, συμμετοχή η οποία πλησίαζε το 35% και του είχε ανοίξει το δρόμο στην εκτροφή, παραγωγή και διακίνηση σολομού. Κι όχι μόνο αυτό. Πούλησε και με χασούρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η επένδυση ήταν της τάξης των 34,9 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε κοντά στα 25,3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στις επόμενες εταιρικές περιόδους στο εννιάμηνο και στο έτος δηλαδή, η εταιρεία θα πρέπει να εγγράψει τη ζημιά των 9,6 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν φημίζονται για τα αποδοτικά σχέδιά τους αφού έχουν μείνει στα χαρτιά ουκ ολίγα projects, όπως για παράδειγμα, αυτό που ακουγόταν από την πλευρά της Νηρέας -και πάλι- περί fast foods στα ψάρια, στα πρότυπα της βορειοευρωπαϊκής αλυσίδας Nord Sea που φημίζεται για τις σούπες της και τα ψητά καλαμαράκια… Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ο Νηρέας σε μία τόσο δυσμενή συγκυρία βρέθηκε με ζεστό χρήμα όταν άλλες εταιρείες «παρακαλάνε» τις τράπεζες για λίγο ρευστό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι σημαντικές και αγγίζουν τα 245,49 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σοβαρά κατά 58%, διαμορφούμενα στις 685 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές το «deal» που θα μπορούσε να «κολλήσει» στα ψάρια είναι αυτό, ανάμεσα στη Σελόντα και το Δία. Πρόκειται για δύο εταιρείες που έχουν συναφή διοικητή δομή λειτουργίας, αποτελέσματος και βεβαίως υποχρεώσεων. Η πτώση των κερδών της Σελόντα στο εξάμηνο ήταν της τάξης του 38%, στις 699 χιλιάδες ευρώ με τις τραπεζικές υποχρεώσεις στα 189,74 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη ήταν η «βουτιά’ στα καθαρά κέρδη της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες σε ποσοστό 93%, στις 187 χιλιάδες ευρώ, με τις δανειακές υποχρεώσεις στα 91,75 εκατ. ευρώ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι οι τράπεζες πιέζουν για deals μεταξύ τους, αν και πλέον η παρουσία του κ. Bendukidze μπορεί να πιέσει πράγματα και καταστάσεις…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr