H Gamesa, η οποία έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά τουλάχιστον εδώ και οκτώ χρόνια φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε μια σειρά από ενεργειακά projects στην αιολική ενέργεια, αν και πολλές από τις πρωτοβουλίες της έχουν συναντήσει κατά το παρελθόν την αντίθετη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ο Ισπανικός όμιλος έχει παρουσία σε όλη την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με την παρουσία που έκανε με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σε αναλυτές στο Λονδίνο εστιάζει ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Ταυτόχρονα, διαθέτει ισχυρή παρουσία και στην Τουρκία με τα στελέχη της να προβληματίζονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδότηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, αφού η έγκρισή τους καθυστερεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, όταν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το ok δίνεται μέσα σε έξι μήνες.
Σε αυτό πλαίσιο η συνεργασία ΤΕΝΕΡΓ – Gamesa και μάλιστα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον, όπως το ελληνικό, αν τελεσφορήσει, θα αλλάξει το χάρτη στην εκμετάλλευση και τη διαχείριση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα σημάνει φρέσκο επενδυτικό χρήμα, το οποίο η κυβέρνηση δείχνει να αποζητεί.
Στην Ελλάδα, η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί 148,6 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Το τελευταίο διάστημα, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή τεσσάρων ακόμα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 62 MW στην Ελλάδα και σε χώρες εκτός Ελλάδας, με την συνολική υπό κατασκευή ισχύ πλέον να ανέρχεται σε 252 MW, τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα τρίμηνα. H εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 592 MW αιολικών πάρκων και 125 MW υδροηλεκτρικών έργων στον Ελλαδικό χώρο, ενώ έχει καταθέσει αιτήματα για άδειες παραγωγής που ξεπερνούν τα 4.500 MW.
Στην Ανατολική Ευρώπη, η εταιρεία κατασκευάζει δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, ισχύος 32 MW και δύο αιολικά πάρκα στην Βουλγαρία, ισχύος 30 MW. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί ή κατασκευάζει 400 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στον Ευρωπαϊκό χώρο. Εκεί όμως, που πρέπει να σταθεί κανείς, είναι τα γεμάτα ταμεία που έχει η εισηγμένη ενεργειακή εταιρεία. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 25,4 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ η καθαρή ταμειακή θέση του Ομίλου (ταμειακά διαθέσιμα μείον τραπεζικός δανεισμός) ανέρχεται σε 22,7 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος διαθέτει εξαιρετική ρευστότητα, καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα ανέρχονται σε 214,5 εκατ. ευρώ, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας. Σύμφωνα με την Marfin Analysis, η εταιρία διαπραγματεύεται με P/E 51,3 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010 και με 11 βάσει των εκτιμώμενων αποτελεσμάτων του 2011, αναφέρεται στην έκθεση. Κατά τη χρηματιστηριακή, η εταιρία απευθύνεται στους επενδυτές σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της περισσότερο, παρά με τις βραχυπρόθεσμες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr