Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της ΕΤΕ ανέφεραν στο «R» ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στα δικαιώματα, αλλά ούτε και στη μετοχή, που σημαίνει δηλαδή ότι το επιτελείο της τράπεζας δεν ανησυχεί από τις μεθόδους short που έχουν γονατίσει τη μετοχή (πτώση 15% σε ένα μήνα και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και τα δικαιώματα (στα 0,36 το τελευταίο κλείσιμο από 0,54 που ήταν η έναρξη στο δικαίωμα της αμκ και στα 0,66 από 1,08 το δικαίωμα στο ομολογιακό). Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η αύξηση κεφαλαίου πηγαίνει καλά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη να πραγματοποιεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του «R», ταξίδια αστραπή στο Λονδίνο.
Χρηματιστηριακές πηγές σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Χ.Α. και την οικονομία, μιλούν πια για δειλά - δειλά βήματα εξόδου από την κρίση. Το ένα ισχυρό δεδομένο είναι η επικείμενη άρτια κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και βεβαίως μετά την πώληση μέρους της συμμετοχής στην Finansbank, κίνηση που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2011. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, που εν πολλοίς θεωρείται καλυμένη, η διοίκηση θα εξετάσει το πως θα μεθοδεύσει την πώληση ποσοστού έως 25% στην Finans: Είτε με διαγωνισμό, είτε με placement, με την αγορά να προκρίνει την τελευταία λύση.
Από την άλλη, η μείωση των spreads αποτυπώνει τα βήματα που γίνονται για την αλλαγή ρότα και προσανατολισμού της οικονομίας. Σχετικά ήπια προωθούνται οι θεσμικές αλλαγές στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Πριν πάρει διαστάσεις γάγγραινας για την οικονομία, η απεργία των φορτηγατζήδων λύθηκε και όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, εντός του Οκτωβρίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, ενώ θα «ξεκλειδώσουν» και μια σειρά από άλλα κλειστά επαγγέλματα, όπως των φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, ταξιτζήδων. Ταυτόχρονα, οι αγορές περιμένουν ν' ακούσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού για τον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία, καθώς και για το συμμάζεμα της σπατάλης στα δημόσια νοσοκομεία.
Μέσα σ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, παύοντας τη δαιμονοποίηση περι ξεπουλήματος, αφού το μόνο που απομένει είναι ν' αλλάξει νοοτροπία το δύσκαμπτο Δημόσιο για την αδειοδότηση και προώθησή τους. Επενδύσεις, που μοιάζουν με βάλσαμο στη στενωπό της ανεργίας. Προς τούτο η έλευση της κινέζικης αντιπροσωπείας το Σαββατοκύριακο υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκία. Σε τέτοιο βαθμό δε, που τα ξένα μέσα ενημέρωσης εδώ και μία εβδομάδα καταπιάνονται με το θέμα.
«Τεχνικά», σημειώνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, «ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε για τρίτη φορά φέτος την κυριότερη ζώνη στήριξης των 1.450 μονάδων σε μια αργή πλαγιοκαθοδική κίνηση με τον τζίρο να επικεντρώνεται κατά 60% στις μετοχικές αξίες της Εθνικής και κατά 90% στις μετοχές του FTSE-20». Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, «η κίνηση ωστόσο δεν ήταν μονοκόμματη, χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και ενδοσυνεδριακές εκτονώσεις και τα κλεισίματα των συνεδριάσεων δεν εκτονώνονταν στο χαμηλό ημέρας το οποίο θα ήταν μια σαφής ένδειξη έντονης αρνητικής διάθεσης για πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών».
Τονίζεται ακόμα ότι τα σημάδια της τεχνικής ανάλυσης δείχνουν ότι η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να εισέλθει «σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ σε πιο μεσοπρόθεσμες διάρκειες εμφανίζονται σημαντικές ανοδικές αποκλίσεις που είθισται να προοιωνίζουν κάποια καλή σε διάρκεια και ένταση ανοδική αντίδραση. Προς ώρας πάντως όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν πουλημένοι με κυριότερο και πιθανότερο επίπεδο μια δυνατής αντίδρασης τις 1.415 μονάδες. Η πίεση στην μετοχή της Εθνικής εκτιμούμε ότι έχει δώσει την ευκαιρία εισόδου σε πολύ ελκυστικά επίπεδα τιμών. Η πτώση που παρατηρείται σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους είναι κυρίως αντανακλαστική με ότι αυτό συνεπάγεται για την συσχέτιση που θα υπάρξει σε μια αντίστροφη πορεία. Ωστόσο το ζητούμενο παραμένει ο συγχρονισμός της αγοράς με τις τοποθετήσεις αφού χρονικά η ταλαιπωρία μπορεί να επεκταθεί έως την λήξη της αύξησης του κεφαλαίου. Ως εκ τούτου», καταλήγει, «σταδιακές τοποθετήσεις έως τα επίπεδα των 1400 μονάδων σε ποσοστό εώς 75% εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τακτική εισόδου για το κοντινό μέλλον αφού θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της ειδικής περιόδου που οδήγησε στην αυτονόμηση του ΧΑ και οι αποτιμήσεις ήδη ενσωματώνουν πολύ ακραία αρνητικά σενάρια για τις εταιρίες ή την οικονομία. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική με κυριότερες αυτές των Alcoa και Pepsico την προσεχή Παρασκευή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr