Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Άλλος σημαντικός «σκόπελος» για το έργο που θα είχε εκτός από οικονομική και συμβολική σημασία, εντοπίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα του 1995 βάσει του οποίου το νησί χωρίστηκε σε τρεις ζώνες. Στις ζώνες αυτές υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή κατασκευή τεχνικών έργων. Σαν αποτέλεσμα σήμερα η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτρέπεται στη Μακρόνησο είναι… η μελισσοκομία.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, αναμένεται τροποποίηση του νομικού καθεστώτος που διέπει το νησί και η εγκατάσταση ΑΠΕ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σημειωτέον επίσης, ότι τη συγκεκριμένη αίτηση, η ΡΑΕ σχεδιάζει να την εξετάσει σε προσεχή της Ολομέλεια.
Από το Παρίσι...
Η συμφωνία ΔΕΗ- EDF συντονίσθηκε, απ’ ότι λέγεται, απευθείας από τη μητρική εταιρεία στο Παρίσι, πρόεδρος της οποίας είναι ο Πάρις Μουράτογλου, γάλλος ελληνικής καταγωγής, και διευθύνων σύμβουλος ο David Corchia. Τον κ. Μουράτογλου είχε συναντήσει το Μάιο στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μαζί με άλλους επτά επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικής καταγωγής, από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και το Ντουμπάι. Είχαν προηγηθεί επαφές και ζυμώσεις πολλών μηνών από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.
Εταιρεία «ομπρέλα»
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αφορά στη δημιουργία ενός μικτού σχήματος με ποσοστά 50%-50% "για την ανάπτυξη μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων έργων ΑΠΕ", όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Κάθε μια από τις δύο πλευρές θα εισφέρει σε αυτό έργα υπό ανάπτυξη, όχι σε λειτουργία. Το μικτό σχήμα θα έχει τη μορφή μιας holding με ποσοστά 50%-50%, και το κάθε έργο θα εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της σαν μια ξεχωριστή εταιρεία, με το 51% να ανήκει σε εκείνον που το συνεισφέρει.
EDF : 2η εταιρεία στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ
Όσο για την EDF, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο προνομιούχες γι’ αυτήν στον τομέα των ΑΠΕ αγορές. Τον Ιούνιο του 2010 η θυγατρική της EDF En Greece (ιδρύθηκε το 2005), διέθετε σε λειτουργία 205,4 μεγαβάτ ΑΠΕ εκ των οποίων η πλειοψηφία σε αιολικά, και 122,6 μεγαβάτ υπό κατασκευή. Τα νούμερα αυτά την κατατάσσουν στη 2η θέση της ελληνικής αγοράς έπειτα από την Ibredrola- Ροκκας. Τα κέρδη της μητρικής εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν παγκοσμίως σε 545 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 3.183,5 μεγαβάτ σε ΗΠΑ, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Τουρκία και Μεξικό.
Γιώργος Φιντικάκης