Διότι όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι τιμές του πλαφόν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής στις οποίες τους πωλούν οι εταιρείες, με συνέπεια η πώληση καυσίμων να καθίσταται για αρκετούς πρατηριούχους ασύμφορη ως ζημιογόνα.
"Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να πουλά κάτω από την τιμή του κόστους", λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης.
Το θέμα είναι ότι η επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης μόνο στις λιανικές τιμές της βενζίνης άνοιξε ένα ακόμη «μέτωπο» για την κυβέρνηση που μέχρι την Κυριακή ανησυχούσε μόνο για τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων.
Τα προβλήματα πάντως στην τροφοδοσία της αγοράς είναι ελεγχόμενα, καθώς τα ιδιωτικά βυτιοφόρα (και αρκετά δημόσιας χρήσης) ανεφοδιάζουν τα πρατήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και χθες δεν σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων.
Επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζήτησε με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, την άμεση επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης ή την άμεση ανάκληση της ανωτέρω απόφασης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων.
Χαρακτηρίζει την απόφαση παράνομη, άδικη και ισοπεδωτική για τα πρατήρια υποστηρίζοντας ότι εκατοντάδες πρατήρια, αγοράζουν χονδρικώς καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από τις ανώτατες λιανικές τιμές πώλησης που επέβαλλε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη ΠΟΠΕΚ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τιμή αγοράς της αμόλυβδης στην Αθήνα από συγκεκριμένη εταιρία είναι 1,56 ευρώ το λίτρο και διερωτάται: « Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ο συγκεκριμένος πρατηριούχος που υποχρεούται να πουλά τη βενζίνη σύμφωνα με το επιβληθέν πλαφόν προς 1,473 ευρώ, δηλαδή 9 λεπτά φθηνότερα από την τιμή που την αγοράζει; Αυτό δεν απαγορεύεται από το Νόμο;».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), σύμφωνα με την οποία η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πλαφόν είναι μη νόμιμη αλλά και αντισυνταγματική, γιατί υποχρεώνει τους πρατηριούχους να λειτουργούν υφιστάμενοι ζημία. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ανώτατη τιμή πώλησης έχει καθοριστεί αυθαίρετα και δεν λαμβάνει υπόψη και τις αγορές που έγιναν με υψηλότερες τιμές προ της επιβολής πλαφόν και δεν έχουν διατεθεί στους καταναλωτές.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr