Όσο τα γκισέ των τραπεζών παραμένουν κλειστά, εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες να προσεγγίσουν τις αγορές για να δανειστούν, λόγω των υψηλών spreads που επηρεάζουν το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, τόσο και οι εταιρείες θα είναι αναγκασμένες να περιορίσουν τις «ανάγκες» τους, να κόψουν έξοδα, σπατάλη, ακόμα και μέρος της παραγωγής τους για να ανταπεξέλθουν στην κρισιμότητα των καταστάσεων.
Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και παρουσιάζει το «R» μόλις 44 εισηγμένες έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους ως προς το αν θα διανείμουν μέρισμα για την προηγούμενη χρήση ή όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες που έχουν κάνει χρήση του προγράμματος ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα στους μετόχους τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πιθανότερο είναι το σενάριο, αντί για μερίσματα να διανείμουν εκ νέου δωρεάν μετοχές. Από μία πρώτη εικόνα, με βάση τις προθέσεις των εισηγμένων, μπορεί να καταλάβει κανείς τι πρόκειται να γίνει εφέτος. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται σε μετοχές εταιρειών που έχουν σταθερή μερισματική πολιτική. Τέτοιες εταιρείες θα πρέπει να αναζητηθούν εντός Χ.Α., αλλά με έδρα στο εξωτερικό, όπως χαρακτηριστικά στη Κύπρο, που έχουν κοινοποιήσει ότι προτίθενται να διανείμουν μέρισμα, ενώ ταυτόχρονα δεν δεσμεύονται, οι ίδιες εισηγμένες, από το σφιχτό φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας.
Πολλές εισηγμένες θα δώσουν μερίσματα μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και άλλες καθόλου, αν και πέρυσι εμφανίστηκαν ότι είχαν μοιραστεί μέρος των κερδών τους με τους μετόχους τους. Χρηματιστηριακοί παράγοντες, πάντως, σχολιάζουν ότι άσχημα επηρέασε τις εισηγμένες η έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν οι εταιρείες εκείνες που εμφάνισαν κέρδη. Ταυτόχρονα, η επικείμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών μέχρι το 45%, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας από το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, αποτελεί τροχοπέδη, τόσο στους ιδιοκτήτες των εταιρειών όσο και στους μετόχους τους, οι οποίοι θα φορολογηθούν επιπλέον. Επιχειρηματίας τόνιζε στο «R» ότι το κράτος έχει γίνει πλέον συνεταίρος σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα... Γενικότερα όμως, το Χ.Α. «χάνει» κάτι από την ελκυστικότητά του ως ώριμη αγορά, αλλά και την ανταγωνιστικότητά του ως μία ακριβή αγορά, λόγω της αυξημένης φορολογίας που σχεδιάζεται στα μερίσματα και το φόρο συναλλαγών, με αποτέλεσμα πολλοί από τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις αγορές του εξωτερικού και τις χρηματιστηριακές πλατφόρμες.
Στ. Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr