► Η επιβεβαίωση του αρνητικού σεναρίου που παρουσιάσαμε στην ετήσια επενδυτική στρατηγική (14/1/2008), μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι ήδη τείνουμε να προσεγγίζουμε τα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες προκαλώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.
► Επισημαίνουμε ότι ο πολλαπλασιαστής εκτιμώμενων κερδών 2008 του ΓΔΧΑ (όπως προσομοιάζεται με το Universe της Praxis) διαμορφώνεται σε 13,0x αγγίζοντας το σημείο μίας τυπικής απόκλισης (-1 standard deviation) από το μέσο όρο των τελευταίων 10ετών.
► Προσέγγιση ή επαφή της γραμμής μίας τυπικής απόκλισης υποδηλώνει πιθανή ανοδική διόρθωση και αντίδραση του ΓΔΧΑ. Ανάλογη προσέγγιση της γραμμής μίας τυπικής απόκλισης παρουσιάστηκε, δύο φορές την τελευταία 10ετία, με το χάσμα αποτίμησης να καλύπτεται ανοδικά μέσα στους μήνες που ακολούθησαν.
► Παράλληλα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, πραγματοποιήσαμε ένα αναδρομικό τεστ με
σκοπό να εντοπίσουμε τη μέση αντίδραση του Γενικού Δείκτη Τιμών ΧΑ (ΓΔΧΑ) σε απότομες πτωτικές κινήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν σε ημερήσια βάση απώλειες της τάξεως του 5,00% κατά την τελευταία δεκαετία. Για να εξετάσουμε την αντίδραση του ΓΔΧΑ μετά τις έντονες πτωτικές συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένου και της αρχικής πτωτικής ημέρας), επιλέξαμε έξι διαφορετικές χρονικές περιόδους και ειδικότερα:
1. Περιόδους των 60 συνεδριάσεων μετά την έντονη πτώση (περίπου 3 ημερολογιακούς μήνες),
2. 40 συνεδριάσεων (περίπου 2 ημερολογιακούς μήνες),
3. 20 συνεδριάσεων (περίπου 1 ημερολογιακό μήνα),
4. 15 συνεδριάσεων, (περίοδο 3 ημερολογιακών εβδομάδων)
5. 10 συνεδριάσεων, (περίοδο 2 ημερολογιακών εβδομάδων) και τέλος,
6. 5 συνεδριάσεων (μια ημερολογιακή εβδομάδα)
Εντοπίσαμε τις παρακάτω 16 πτωτικές συνεδριάσεις και στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε για κάθε μια, τον υπολογισμό συσσωρευτικής απόδοσης (cumulative performance), μετά την κάθε πτώση.
Στην συνέχεια υπολογίζοντας τον μέσο όρο της συσσωρευτικής απόδοσης και για τις 16 περιπτώσεις εντόνων πτωτικών κινήσεων, δημιουργήσαμε διαγράμματα που απεικονίζουν τον μέσο όρο συσσωρευτικής απόδοσης για τις χρονικές περιόδους των 60,40,30 15,10 και 5 συνεδριάσεων μετά την πτώση.
Εξετάζοντας το δείγμα των συνεδριάσεων, όπου η μέση ποσοστιαία πτώση διαμορφώνεται στο 6,7%, παρατηρούμε ότι για να καλυφθούν οι απώλειες και να επανέλθει σε θετικό έδαφος ο ΓΔΧΑ, χρειάζονται κατά μέσο όρο 17 συνεδριάσεις μετά την ημερομηνία που πραγματοποιείται η έντονη πτώση. Επίσης η μέση συσσωρευτική απόδοση μετά από 20 συνεδριάσεις για τις 16 περιπτώσεις ανέρχεται σε 2,67%, μετά από 30 συνεδριάσεις στο 1,48%, μετά από 30 συνεδριάσεις στο 3,23% και τέλος μετά 60 συνεδριάσεις στο 10,29 %. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι μεταξύ της 20ης και 40ης συνεδρίασης, αφενός ο ΓΔΧΑ διατηρεί την θετική συσσωρευτική απόδοση, αφετέρου η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς μετά την 40η συνεδρίαση αποκτάει ανοδική τάση, ενώ στην 60η συνεδρίαση αποκτάει διψήφια συσσωρευτική απόδοση.
► Οι έντονες πτώσεις δεν αποτελούν πάντα προάγγελους μακροχρόνιων πτωτικών χρηματιστηριακών κύκλων, καθώς την περίοδο 1997 έως Σεπτέμβριο του 1999, σημειώθηκαν συνολικά 20 έντονα πτωτικές κινήσεις (με απώλειες άνω του 4,5%), κυρίως λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που επικρατούσε στην εγχώρια αγορά (η οποία συγκαταλεγόταν στις αναδυόμενες), γεγονός το οποίο ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας, του χαμηλότερου βάθους αγοράς, της πολύ μικρότερης κεφαλοποίησης, του λιγότερου αριθμού εισηγμένων εταιρειών κτλπ.
► Πιο συγκεκριμένα διαχωρίζοντας την περίοδο 1997-2007 σε τρεις χρηματιστηριακούς κύκλους εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:
1. Ανοδικός Χρηματιστηριακός κύκλος 1/1/1997-20/9/1999:
Εξετάζοντας εννέα συνολικά έντονες πτωτικές κινήσεις του ΓΔΧΑ που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, συμπεραίνουμε ότι μετά από κάθε πτώση, ο ΓΔΧΑ αντέδρασε ανοδικά, καλύπτοντας τις απώλειες και στι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr