Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ στη συνέχεια προσθέτει τα ακόλουθα:
Την ίδια στιγμή το ταμπλό έχει πάρει ήδη αποστάσεις από την τιμή της αύξησης δίνοντας μια εικόνα «χρηματιστηριακής αυτοπεποίθησης» ως προς την απορρόφηση της προσφοράς μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών (16 Νοεμβρίου). Η επιτυχία της ΔΕΗ δίνει την σκυτάλη στο επόμενο εγχώριο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές με σημαντικό πλεονέκτημα έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά το ενδιαφέρον για ελληνικό ρίσκο.
Κοιτάζοντας μακρύτερα, Ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε το 2021 το 3x3 σε αυξήσεις που κάθε άλλο παρά απλές μπορούν να θεωρηθούν (3,5 δις ευρώ), κινητοποίησε δυνάμεις που για αρκετό καιρό ήταν παρατηρητές της αγοράς και έφερε νέα ονόματα επενδυτικών κεφαλαίων στο τραπέζι. Η Ελληνική Αγορά ξανασυστήθηκε μέσα από αυτά τα εγχειρήματα σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια πρώτης διαλογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της χρονιάς και μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη. Το 2022 έχει ήδη αποκτήσει το χαρακτήρα μιας χρονιάς αποτελεσμάτων καθώς η εκπλήρωση των υποσχέσεων στα επενδυτικά πλάνα που συνόδευσαν τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου θα μπει σε πρώτο πλάνο εστίασης από την επενδυτική κοινότητα στους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε ένα στενό εύρος κίνησης που σε επίπεδο εβδομάδας περιορίστηκε σε μόλις 11 μονάδες. Η χαμηλή μεταβλητότητα περιόρισε και την συναλλακτική δραστηριότητα η οποία επηρεάστηκε και από την περίοδο που έτρεξε η Δημόσια Προσφορά μετοχών της ΔΕΗ. Διαγραμματικά η μεγάλη εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε, το σύρσιμο στην γραμμή των 900 μονάδων δεν μετέβαλε τους δείκτες τάσεις οι οποίοι παρέμειναν αγορασμένοι. Σε επιμέρους δείκτες ο τραπεζικός παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς την συμπεριφορά του στα τρέχοντα επίπεδα έχοντας ανακτήσει επίπεδα διαπραγμάτευσης πέντε μηνών (Σημ. από την ΑΜΚ της Αlpha Bank) και έρχεται με αξιώσεις διαφυγής προς την επόμενη κορυφή που συμπίπτει με την περίοδο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς έχοντας βασικούς αρωγούς της ανόδου στον δείκτη τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής. Είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών «να πέσουν» με την συνδρομή του τραπεζικού δείκτη ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη (~3%) από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπαση της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος τους την ερχόμενη εβδομάδα.
Την Δευτέρα οι μετοχές της Motor oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα των 20 λεπτών ανά μετοχή. Την Τρίτη οι μέτοχοι της Πλαίσιο θα κληθούν να αποφασίσουν για την διανομή έκτακτης επιστροφής κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή. Επίσης, την Τρίτη η Lamda Development έχει προγραμματίσει διαδικτυακή παρουσίαση του masterplan της ανάπλασης στο Ελληνικό και των έργων που θα μεταμορφώσουν την περιοχή την ερχόμενη πενταετία. Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης η Τιτάν θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων. Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley οι οποίες θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου. Την Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΤΕ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Στο εξωτερικό τέλος, η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ στις 10 Νοεμβρίου ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες προγραμματισμένες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr