Έτσι, το χρηματιστήριο αφήνει πίσω τις δυσμενείς επιδόσεις που καταγράφουν οι δείκτες του πληθωρισμού (-2,1% το Νοέμβριο), της βιομηχανικής παραγωγής (-3,7% τον Οκτώβριο) και της ανεργίας (-16,1% το Σεπτέμβριο) σκηνικό που πιστοποιεί ότι η οικονομία παραμένει σε φάση αποπληθωρισμού. Με την πανδημία να διαψεύδει τις προσδοκίες του λιανεμπορίου για διακοπή των περιοριστικών μέτρων το Δεκέμβριο. Αντ’ αυτού, έγινε η επιλογή του ευρηματικού clickaway μέσω του οποίου επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί μικρό έστω μέρος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων που παραδοσιακά γίνεται την εορταστική περίοδο.
Επί του παρόντος, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεχνάει το υφεσιακό περιβάλλον των προηγούμενων μηνών. Προσπερνά τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας και εστιάζει στην προσμονή της έναρξης των εμβολιασμών με την προσδοκία ότι θα δρομολογήσουν την τελευταία φάση της υγειονομικής κρίσης. Η επιτυχής διεξαγωγή της πολυσύνθετης αυτής διαδικασίας θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας, πάντα με τη βοήθεια των πακέτων στήριξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με την ΕΚΤ να επεκτείνει τις αγορές τίτλων ως τα €1,85 τρις. μέχρι το Μάρτιο του 2022. Στάση που εμπεριέχει εμφανή αισιοδοξία, με την ΤτΕ να διατυπώνει και το δυσμενές σενάριο για την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων αλλά και οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ να είναι πιο συγκρατημένοι, διαφοροποιούμενος από τις θετικές εκτιμήσεις που διατυπώνουν στο σύνολό τους οι επενδυτικοί οίκοι (Societe Generale, Citibank, J.P. Morgan, Morgan Stanley κοκ).
Με τα δεδομένα αυτά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επιδιώκει την αναρρίχησή του πάνω από τις 800 μονάδες, εγχείρημα που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς συνεχίζονται οι ροές νέων κεφαλαίων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ήδη καταγράφει βραχυχρόνιες υπεραποδόσεις. Με το ελληνικό δημόσιο να σχεδιάζει για τις τράπεζες ευρηματικά ομολογιακά swap ανταλλάσσοντας τα ομόλογα από τις τιτλοποιήσεις με μακροπρόθεσμους τίτλους. Κίνηση που θα επιτρέψει την καταγραφή υπεραξιών για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις να παραμείνει ο κλάδος στο επίκεντρο και το 2021, ενόψει πολλαπλών εξελίξεων που θα τον αφορούν (βελτίωση οργανικής κερδοφορίας, σενάρια ΑΜΚ κοκ). Με την ΤτΕ ωστόσο να επιμένει στην πρόταση για bad bank βλέποντας τα επερχόμενα νέα NPLs στα χαρτοφυλάκιά τους.
Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες παραμένουν στο διεθνές περιβάλλον καθώς η πανδημία συνεχίζει να οδηγεί σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τη διαδικασία εμβολιασμού να είναι υπό αναμονή σχεδόν παντού. Με τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν και να αυξάνουν τις παρεμβατικές κινήσεις τους για να αμβλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους πληττόμενους. Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να διατηρούν θετικό momentum σε όλες τις αγορές του πλανήτη, προσπερνώντας το ενδεχόμενο να προκύψει ένα άτακτο brexit τις επόμενες ημέρες αν οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. δεν οδηγήσουν σε συμφωνία…
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr