Τη Μεγάλη Πέμπτη η JP Morgan Cazenove προχώρησε σε επιθετική μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την JP Morgan, η μείωση στην τιμή – στόχο της Eurobank είναι της τάξεως του 30%, ενώ για τις άλλες τρεις τράπεζες είναι της τάξεως του 51%-57%. Έτσι, οι νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής:
- Alpha Βank: Τιμή – στόχος στα 1,10 ευρώ με σύσταση «overweight»
- Eurobank: Τιμή – στόχος στα 0,70 ευρώ με σύσταση «overweight»
- Εθνική: Τιμή – στόχος στα 1,90 ευρώ με σύσταση «overweight»
- Πειραιώς: Τιμή – στόχος στα 1,80 ευρώ με σύσταση «neutral»
Παράλληλα, στην έκθεσή του ο χρηματοπιστωτικός όμιλος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες «θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) έναντι επισφαλειών, γεγονός το οποίο θα πλήξει σημαντικά και την κερδοφορία τους». Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, η JP Morgan έδινε χωρίς επιφυλάξεις την ψήφο της στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Τότε, έβλεπε περιθώρια ανόδου άνω του 40% για τις μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εκτιμούσε ότι εκείνες της Εθνικής και Εurobank θα ενισχυθούν σχεδόν 35%.
Η μείωση των τιμών – στόχων του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης ήρθε ένα μόλις 24ωρο μετά την απόφαση του οίκου Moody’s να αναθεωρήσει σε αρνητικές τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, η Moody’s προέβη σε υποβαθμίσεις, επικαλούμενη τις καθυστερήσεις στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και τον κίνδυνο επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Η Moody’s υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» το outlook των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως η κερδοφορία του κλάδου στην Ελλάδα θα πληγεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% του συνόλου. Βέβαια, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα βοηθήσουν να μειωθεί ο σχηματισμός νέων «κόκκινων δανείων». Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPEs, αν και η επιδείνωση είναι εξαιρετικά αβέβαιη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η αμερικανική Citi, σε έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιούσε πως οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να δεχθούν σοβαρό πλήγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει αναλυτικά στην εκτίμησή της για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες:
- Eθνική: Στην ΕτΕ δίνει τιμή στόχο τα 2,8 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος στα 1,19ευρώ χθες. Βλέπει δε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 4,4%-5% για φέτος και την επόμενη χρονιά.
- Alpha Βank: Η Citi υπολογίζει ότι η μετοχή της τράπεζας θα φτάσει στα 1,90 ευρώ έναντι υφιστάμενης τιμής στα 0,71 ευρώ. Βλέπει δε απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 3,0%-3,7% για τη διετία 2020-2021.
- Πειραιώς: Τοποθετεί την τιμή στόχο στα 3,30 ευρώ έναντι χθεσινού κλεισίματος στα 1,32 ευρώ .
- Eurobank: Η τιμή-στόχος για τη Eurobank διατηρείται σε 1 ευρώ (Neutral/High Risk), με επίσης σημαντικό ανοδικό περιθώριο.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, η EY Ελλάδος διοργάνωσε webcast με στόχο να συμβάλει στην κατανόηση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Στο εν λόγω webcast, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η κρίση εκδηλώθηκε την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες είχαν χαράξει και υλοποιούσαν ένα σαφή οδικό χάρτη για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (MEA / Non Performing Exposures – NPEs) και την ενίσχυση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους. Η πορεία αυτή, κινδυνεύει να ανακοπεί από τις εξελίξεις που πυροδότησε η πανδημία, δημιουργώντας την ανάγκη για αναθεώρηση της στρατηγικής και επανεξέταση όλων των λειτουργιών των τραπεζών. Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί νέους κινδύνους, ενώ πολλοί από τους υπολογισμούς και τις παραδοχές που ίσχυαν έως σήμερα, αναθεωρούνται.
Παράλληλα, το 78% των στελεχών που παρακολούθησαν το webcast, θεωρούν ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα για περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ως συνέπεια της κρίσης. Στον αντίποδα, ένα 22% πιστεύουν ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα είναι απαραίτητες την επαύριο του COVID-19.
Τέλος, στο webcast της EY Ελλάδος ζητήθηκαν οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για το εάν η κρίση θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών. H συντριπτική πλειοψηφία (79%) εκτίμησαν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση άνω του 20%. Εξ’ αυτών, το 17% θεωρεί ότι η συρρίκνωση θα είναι σημαντική και θα ξεπερνά το 30%. Αντίθετα, το 20% εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα είναι οριακή και τα καταστήματα θα μετασχηματιστούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr