Οι εξελίξεις με τον ιό έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και όπως φαίνεται θα οριοθετήσουν το κλίμα παγκόσμια όλο το επόμενο διάστημα, «ακυρώνοντας» κάθε επιμέρους προσπάθεια διαφοροποίησης, μέσα σ' ένα επενδυτικό περιβάλλον που πλέον «επικοινωνεί» με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Moody's σημειώνει ότι η πανδημία με τον κορονοϊό μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος «μαύρος κύκνος» και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνοντας την περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης του ιού, καθώς είναι έξω από τις... νόρμες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει – σ' αυτή τη φάση – έως που φτάνει ο πραγματικός κίνδυνος και που αρχίζει η υπερβολή, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση με τον ιό διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή, ενώ ήδη οι αναλυτές αρχίζουν και «μετρούν» επιπτώσεις σε επιμέρους οικονομίες, επιχειρήσεις, τουρισμό και αερομεταφορές.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που ασφαλώς προέρχεται από το μεγάλο ράλι του 2019 αλλά και την εξαιρετική επίδοση των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, την περασμένη εβδομάδα διόρθωσε σημαντικά σε ποσοστό 3,98%, κάτι που έφερε και αρνητικό κλείσιμο μήνα με τον Ιανουάριο να κλείνει στο -0,63% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Μάλιστα, λόγω ακριβώς αυτών των εξελίξεων με τον ιό, «σκεπάστηκαν» και οι πολύ θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, με την αγορά να χάνει την ευκαιρία να τις «κεφαλαιοποιήσει».
Θυμίζουμε ότι η Fitch πριν μια εβδομάδα αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας, οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά αντανακλώντας την «επιστροφή» της χώρας στην κανονικότητα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πέτυχε εξαιρετική επίδοση στο 15ετές ομόλογο, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί μπαράζ θετικών εκθέσεων οίκων του εξωτερικού για την Ελλάδα και την κυβέρνηση.
Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2020 ήταν απολύτως επιτυχημένη, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να είναι εκρηκτική και τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1,9%. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Πάντως, το Χ.Α. την Παρασκευή κράτησε τις 910,90 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,12%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 907,29 μονάδες (-1,51%), οπότε μένει να δούμε αν σήμερα και προσεχώς θα κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων, που ασφαλώς είναι κομβική για την ψυχολογία όλης της αγοράς.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί, είναι ότι ο τζίρος στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ενισχυμένος καθώς ανήλθε στα 91,3 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι μέσες συναλλαγές το 5ήμερο υποχώρησαν κατά 20,6% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκαν στα 58,60 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr