Όλα τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών να χρεοκοπούν επειδή οι ιδιοκτήτες τους αφενός μεν έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό αδιαφορώντας για τη ζημιογόνο πορεία τους και αφετέρου δεν ενδιαφέρθηκαν να αντιστρέψουν την αρνητική εξέλιξη των εταιριών και τις άφησαν να οδηγηθούν στη πτώχευση.
O βασικός άξονας του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 20 Ιανουαρίου 2020, αφορά την εσωτερική οργάνωση της εισηγμένης εταιρείας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Προς το σκοπό αυτό επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται οι διατάξεις του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, όπως η δημιουργία πολιτικών καταλληλότητας και πολιτικών αυτό-αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της σχέσης της εταιρίας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.
Επίσης θεσπίζεται η συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL). Έτσι, ενισχύεται η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παράλληλα, περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα. Στις βασικές διατάξεις θεσπίζεται η θεσμοθέτηση αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών στρατηγικών.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr