Το ελληνικό χρηματιστήριο βαδίζοντας προς το 2019, συνεχίζει να δημιουργεί προβληματισμό, υποβοηθούμενο και από την πρόσφατη έντονη διορθωτική κίνηση των ξένων αγορών. Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, παρά την βοήθεια των προσυμφωνημένων πακέτων, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.
Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, αυξάνοντας τους ψιθύρους από διάφορες πηγές ότι η ανάγκη για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι επιτακτική & χρονικά κοντά. Ο δείκτης τραπεζών μετά την διάσπαση των 460 μονάδων, προσεγγίζει ταχύτατα τις 410-408 μονάδες που αποτελούν τα πρόσφατα χαμηλά και την τελευταία γραμμής αμύνης για αποφυγή των χειρότερων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου οδηγεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και θα αποτελέσει την επιβεβαίωση των φόβων για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Οι μακροχρόνιες πωλητικές θέσεις ξένων fund ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα παραμένουν αμείωτες. Οι 435-437 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή αντίσταση.
Η πίεση των πωλητών το τελευταίο διάστημα έχει μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μεγάλη βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, αλλά και σε μετοχές που βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, παρά τα σχετικά καλά οικονομικά αποτελέσματα 9-μηνου τους.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων που αποτελεί πλέον την κοντινή αντίσταση, οδεύει ταχέως προς την 1η ζώνη στηρίξεων των 606-600 μον. Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 593 & 580 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική ημερήσια διάσπαση των 1610 μονάδων στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης στήριξης των 1580 μον., με τις επόμενες γραμμές αμύνης να εντοπίζονται στις 1565 & 1548 μονάδες . Οι 1660 μον. φαντάζουν προς το παρών δύσκολα επιτεύξιμες για κάτι καλύτερο.
Συμπερασματικά, η Ελληνική αγορά & οικονομία συνεχίζει να ταλανίζεται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα, που αναφέρουμε επανειλημμένα στις αναλύσεις μας το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και η συνηθισμένη ωραιοποίηση των αποτιμήσεων που συνηθιζόταν τα τελευταία έτη φέτος μάλλον δεν θα συμβεί.
Στα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα έχουν πλέον αναδειχθεί εμφατικά και τα προβλήματα των Διεθνών αγορών, οδηγώντας σε βίαιες διορθωτικές κινήσεις. Η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή & τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται. Το τεράστιο παγκόσμιο χρέος (Ιδιωτικό και κρατικό) αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι σε ξένο Νόμισμα (κυρίως $ & €). Είδαμε την πρόσφατη αρνητική επίπτωση που είχε σε αναπτυσσόμενες οικονομίες (Τουρκία – Βραζιλία – Αργεντινή), τόσο σε εταιρικό όσο & σε κρατικό επίπεδο. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων.
Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη δεδομένων και των χρονιζόντων προβλημάτων της. Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή και επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια. Επιλέγουμε τα επιθυμητά τεχνικά σημεία εισόδου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών stop loss & profit taken για κερδισμένες θέσεις…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr