Ο ίδιος σημειώνει πως οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση 1κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018 έχοντας ωστόσο πετύχει τα εξής:
α) περάσουν τα τεστ αντοχής και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9 χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην φερεγγυότητα τους
β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM
γ) να εντείνουν την μείωση της έκθεσης στον ELA
δ) να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, όλα αυτά είχαν το τίμημα τους καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.
Το ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού ωστόσο η μείωση της προσδοκώμενης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι μια παράμετρος που περιόρισε – και ήδη αυτό τιμολογήθηκε- το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησης τους.
Στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, την παράσταση έκλεψαν οι εταιρείες που προέρχονται από την μεσαία κεφαλαιοποίης.
Εταιρείεως όπως Κρι – Κρι, Quest Συμμετοχών, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Mermeren και Autohellas ξεκίνησαν εντυπωσιακά την χρονιά, ενώ τα δύο διυλιστήρια μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη είχαν ωστόσο την καλύτερη επίδοση δραστηριότητας σε διυλισμένες ποσότητες στην ιστορία τους σε επίπεδο α’ τριμήνου.
Το μικρό δείγμα γραφής του 1ου τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 8% ωστόσο αν αφαιρεθούν οι εταιρείες διύλισης παρατηρείται αύξηση κατά 7,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr