Παράλληλα, εν αντιθέσει με το παρελθόν, ο Γενικός Δείκτης έχει γίνει πιο... δημοκρατικός, με την έννοια ότι ακρότητες του τύπου μια μετοχή να επηρεάζει 20% ή 25% δεν υπάρχουν.
Ρόλο σ' αυτό έχει παίξει το... λογισμικό σύστημα που χρησιμοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών για να «κουλαντρίσει» και να εξισορροπήσει τις σταθμίσεις των μετοχών, ανάλογα με κριτήρια όπως η διασπορά, η εμπορευσιμότητα κ.λπ.
Πλέον, καμιά μετοχή δεν επηρεάζει το Γενικό Δείκτη πάνω από 10%, ενώ αρκετές μετοχές επηρεάζουν από 4% έως 5,5%.
Στην κορυφή -εύλογα- θα περίμενε κανείς να είναι η Coca Cola HBC, η οποία με κεφαλαιοποίηση 10,6 δισ. ευρώ είναι η απόλυτη leader της αγοράς.
Όμως, η Coca Cola HBC ελέγχει την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά 9,49%, ενώ ο ΟΤΕ που αποτιμάται σχεδόν στο ήμισυ της αποτίμηση της Coca Cola HBC ελέγχει το Γενικό Δείκτη κατά 9,76% και είναι στην πρώτη θέση!
Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, που βρίσκονται στην 7η και 12η θέση των κεφαλαιοποιήσεων αντίστοιχα, επηρεάζουν το Γενικό Δείκτη σε ποσοστά 5,85% και 5,20%, περισσότερο δηλαδή από την Εθνική (ποσοστό 5,07%) που βρίσκεται πολύ υψηλότερα από αυτές σε αποτίμηση!
Επίσης, παράδοξο είναι το γεγονός ότι η Eurobank με το 5,85% βρίσκεται στην 3η θέση στάθμισης του Γενικού Δείκτη, ενώ η Alpha Bank που είναι υψηλότερα σε κεφαλαιοποίηση, επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 5,67%.
Με ποσοστό 5,23% επηρεάζει το Γ.Δ. η Μυτιληναίος και βρίσκεται ψηλά, η Τιτάν είναι στο 4,66%, ο ΟΠΑΠ (παρ' ότι τρίτος σε κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. ) μόλις στο 4,21%, η Motor Oil 4,19%, η Folli Follie 3,29%, τα ΕΛΠΕ 2,98%, η Grivalia Properties 2,58% κ.ο.κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr