Από τότε που ξεκίνησε η «διαμάχη» του ΔΝΤ με τις ευρωπαϊκές αρχές για τις τράπεζες και το ποιοι χειρισμοί πρέπει να γίνουν, η αγορά δεν μπορεί να διαμορφώσει κανένα momentum, έστω και αν υπήρξε… ανακωχή για τον τρόπο που θα προχωρήσει η κατάσταση.
Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι τράπεζες έχουν γίνει στόχος ακραίων κινήσεων διαφόρων βραχυχρόνιων «παικτών» που αρέσκονται σε κινήσεις ημερήσιου trading ή ολίγων συνεδριάσεων, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υπόλοιπη αγορά.
Οι τράπεζες βρέθηκαν πρόσφατα σε νέα χαμηλά πολλών μηνών, γυρνώντας μάλιστα προ ημερών και σε αρνητικό – ετήσιο – πρόσημο, σε μια χρονιά που έως τον Ιούλιο κατέγραφαν σημαντικότατα κέρδη. Πλέον, μετά το -5,13% που έκανε ο τραπεζικός δείκτης την περασμένη εβδομάδα, ο κλάδος χάνει 7,43% το 10μηνο του 2017, παρ’ ότι η υπόλοιπη αγορά έχει καλύτερη συμπεριφορά.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές λοιπόν ότι, οι τράπεζες – καλώς ή κακώς – οριοθετούν καταλυτικά το κλίμα, την ψυχολογία και το momentum της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ από αυτές θα εξαρτηθεί και η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτώβρη που ξεκινά σήμερα.
Η αγορά την περασμένη εβδομάδα, λόγω περιορισμένου τζίρου και μη εισροής νέων κεφαλαίων, δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την υπέρβαση των 770 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της περασμένης Δευτέρας και θα άλλαζε – βραχυχρόνια – την τεχνική εικόνα, οπότε κατόπιν ο Γ.Δ. «κρέμασε» χαμηλότερα.
Τα σοβαρά και ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει σημαντικά τις κινήσεις τους στις 15 έως τώρα συνεδριάσεις του Οκτώβρη, κάτι που φαίνεται από το μέσο ημερήσιο τζίρο που έχει πέσει στα 41 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το Σεπτέμβριο ήταν στα 71 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής είχε το μικρότερο τζίρο των τελευταίων έντεκα συνεδριάσεων, καθώς κατήλθε στα 32,29 εκατ. ευρώ!
Έτσι, η αγορά αρκείται σε ρηχές και χωρίς «στίγμα» συνεδριάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά μειωμένους όγκους, με τον τραπεζικό κλάδο να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τις διαθέσεις των traders, καθώς μετά το +9,49% της 2ης εβδομάδας του Οκτώβρη, ήρθε η πτώση 5,13% του περασμένου 5ημέρου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η όποια… μάχη γίνεται για να μη ξεφύγει ο Γενικός Δείκτης πέρα από τα επιτρεπτά (για την τεχνική ανάλυση) δεδομένα, δηλαδή να μην πέσει κάτω από τις 740 μονάδες, που θα άλλαζαν – βραχυχρόνια – την εικόνα.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, στις 741 μονάδες περνά ο απλός Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ) των 200 ημερών ενώ στις 747 μονάδες βρίσκεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όσο και της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης είχε χαμηλό στις 742 μονάδες, καταφέρνοντας σε αμφότερες να κλείσει υψηλότερα, διασφαλίζοντας του τεχνικά κεκτημένα βραχυχρόνια.
Από την πορεία των τραπεζικών τίτλων λοιπόν αλλά και από το αν θα υπάρξει – έστω μικρή – εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά, θα εξαρτηθεί το momentum και της τελευταίας εβδομάδας του Οκτώβρη. Πάντως, δεν υπάρχουν πολλά και σημαντικά νέα που θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον… Άρα η εξισορρόπηση στις 750 μονάδες και ίσως μια κίνηση για λίγο υψηλότερα, θα ήταν κάτι «θεμιτό» γι’ αυτό το 5ήμερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr