Η σταδιακή επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών, δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος ολοκληρώθηκε με απώλειες 77% στις τράπεζες. Και είναι ζητούμενο η αντίδραση της αγοράς αρχικά στην επανεισαγωγή των «νέων μετοχών», στη βαρύτερη στάθμιση των ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, και βεβαίως όταν θα αρχίσει η ουσιαστική αποτύπωση των «νέων μετοχών» με βάση τη νέα στάθμιση σε ένα σαφώς πιο τραπεζοβαρές χρηματιστήριο.
Σημειώνεται ότι με συνολικά ενσώματα ίδια κεφάλαια που φτάνουν στα επίπεδα των 33-34 δις ευρώ, οι τράπεζες έφτασαν να διαπραγματεύονται, όπως αναφέρουν αναλυτές, με δείκτες τιμών προς λογιστική αξία που κυμαίνονται μεταξύ 0,26x έως 0,35x. Με απλά λόγια, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είναι βαθιά υποτιμημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό που «παίζει» με p/bv στο 0,8 με 0,9. Ωστόσο, το θέμα είναι τι θα πει η αγορά, αν δηλαδή… αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις αλλά και πότε, την ώρα που εξακολουθεί να εστιάζει στις… αποκλίσεις μεταξύ των τιμών.
Το ερώτημα είναι, σε ποια τιμή θα ξεκινήσουν; Είναι σαφές ότι η μόνη αναπροσαρμογή που θα υπάρξει είναι των reverse split. Δηλαδή οι τιμές θα είναι ίδιες απλά πολλαπλασιάζοντας την τελευταία τιμή των τραπεζών στο χρηματιστήριο με το ύψος του reverse split βγάζουμε την νέα τιμή που θα ισχύσει για τις 2 Δεκεμβρίου του 2015 για ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Eurobank και Alpha Bank και στις 3 Δεκεμβρίου για την ΕΘΝΙΚΗ.
Έτσι, από σήμερα επανέρχονται στο ταμπλό 1.281.500.000 νέες μετοχές της ALPHA σε τιμή 2,35 ευρώ, όταν η τιμή του βιβλίου προσφοράς (μετά το RS) «έγραφε» τα 2 ευρώ (προ RS τα 0,0470 ευρώ). Δηλαδή, υπάρχει μια σχετική απόκλιση, όχι μεγάλη, της τάξεως του 15%. Επίσης, «μπαίνουν» και οι νέες 2.038.920.000 μετοχές της EUROBANK που προέκυψαν από την ΑΜΚ με τιμή 1,4 ευρώ (προ reverse split ήταν 0,0140 ευρώ) με το βιβλίο προσφοράς να «γράφει» το 1 ευρώ, άρα κι εδώ υπάρχει η σχετική «διαφορά». Επίσης επανέρχονται και οι μετοχές της ΠΕΙΡΑΙΩΣ μετά την αναπροσαρμογή λόγω RS με τιμή 1 ευρώ (από 0,01 προ RS), ενώ θυμίζουμε ότι το βιβλίο προσφορών «έγραψε» τιμή 0,003 ευρώ (αναμένεται η είσοδος των νέων τίτλων από την ΑΜΚ).
Σημειώνεται ότι αύριο θα επανέλθει και η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ, όχι όμως και τα νέα κομμάτια της ΑΜΚ (στις 14/12), αλλά απλά με αναπροσαρμοσμένη τιμή λόγω RS (στα 1,21 ευρώ). Με την τιμή εδώ να εμφανίζει απόκλιση 75% σε σχέση με την τιμή της αύξησης.
Αυτά ως προς τις… τιμές, το reverse split, τα νέα χαρτά και τις αποκλίσεις. Όπως πάντως σημειώνουν αναλυτές, η συμπεριφορά των μετοχών του κλάδου θα καθοριστεί, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, από κάποιες παραμέτρους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το ύψος και το είδος των LME, των ομολογιακών που μετετράπησαν σε μετοχές.
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις περίπου 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ομολογιακά που μετατράπηκαν σε μετοχές δυνητικά τίθενται προς πώληση. Για παράδειγμα, η Alpha Bank είχε τα περισσότερα LME, περίπου 1,1 δισ. ενώ τα λιγότερα χρησιμοποίησε η Eurobank. Επίσης, ζητούμενο είναι το κατά πόσο θα έχουν «κλείσει» εγκαίρως οι προσυμφωνίες μεταξύ δυνητικών πωλητών-ομολογιούχων και funds, με τη μεσολάβηση αναδόχων και τραπεζών, ώστε οι αγοραστές να «ματσάρουν» (και μέσω πακέτων και placements) την προσφορά και να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις που αναγκαστικά κάποια χαρτοφυλάκια προχωρήσουν καθώς αδυνατούν εκ του καταστατικού τους να διατηρήσουν τις μετοχές.
Εδώ ρόλο θα παίξουν και τα «εσωτερικά» χαρτοφυλάκια κάθε τράπεζας (π.χ. Ασφαλιστικές) που βρεθήκαν με μετοχές μέσω ανταλλαγής ομολόγων και λογικά δεν θα ξεπουλήσουν «δίχως αύριο». Προφανώς τη συμπεριφορά των μετοχών επηρεάζει και ο πληθωρισμός των νέων μετοχών, καθώς συνήθως όποτε μπαίνουν κατά δισεκατομμύρια οι μετοχές έχουμε «ειδικές συνθήκες» και αναταράξεις. Σημειώνεται ότι ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα έχουν τις περισσότερες μετοχές σε κυκλοφορία.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank, με βάση την νέα μετοχική σύνθεση το ΤΧΣ θα κατέχει 11,01%, οι ξένοι 50,50% οι ιδιώτες 1,51% και οι LME 32,89%. Στο μετοχολόγιο της Eurobank εμφανίζονται μέτοχοι όπως το Fairfax με 16,88%, οι LME με 13,79%, η Eurolife 5,32% και το ΤΧΣ 2,38%.
Όσον αφορά στην ΕΤΕ, με βάση την νέα μετοχική σύνθεση το ΤΧΣ θα κατέχει το 41,2% του μετοχικού κεφαλαίου λόγω των προνομιούχων μετοχών, τα LME, δηλαδή οι ομολογιούχοι, το 27,2%, οι μέτοχοι της δημόσιας πρότασης στην Ελλάδα κάπου στο 11%, οι μέτοχοι της δημόσιας πρότασης στο εξωτερικό 16,8% και οι προνομιούχες στις ΗΠΑ το 2,2% που θα μετατραπούν σε κοινές.
Όσον αφορά στις σταθμίσεις, αυξημένοι θα είναι οι συντελεστές στάθμισης των μετοχών της Eurobank και της Alpha Bank από σήμερα, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου, όπως αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για την Alpha προκύπτει αλλαγή του συντελεστή στάθμισης των μετοχών της εταιρείας σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει σε 4.9851 και για την Eurobank αλλαγή του συντελεστή στάθμισης των μετοχών της εταιρείας σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει σε 3.4987.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, η στάθμιση του κλαδικού δείκτη είχε περιοριστεί σε κάτω από το 4%.
Στον Γενικό Δείκτη η στάθμιση της Alpha Bank ήταν στο 1,85 και της Eurobank στο 1,1, ενώ στον FTSE 25 οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν στο 1,22 και στο 0,72%.
Στο διάστημα 4-10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η ΑΜΚ της Attica Bank, με σκοπό την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών ύψους 748 εκατ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Αισιοδοξία δηλώνουν κύκλοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για την κάλυψη, ενδεχομένως και με την αρωγή ξένων funds. Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο έδειξε ανάγκες 584 εκατ. ευρώ, με το ΤΧΣ να καλύπτει, εφόσον βρεθούν τα «βασικά κεφάλαια», τη διαφορά μέχρι το δυσμενές.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr