«Οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2014 και δημιουργίας εκ του μη όντος χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορεί να αποφευχθούν αν η ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει» αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Μεταξύ άλλων, τονίζουν:
«Δύο από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2013 ήταν η απόλυτα επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και η πολύ καλύτερη από ό,τι είχε προγραμματιστεί εκτέλεση του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2013, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση (ΓΚ) ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ήδη από το 2013.
Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις και το επιπλέον γεγονός ότι η πτώση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη το 2013 και, πιθανότατα, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη το 2014, από ό,τι προβλέπει η Τρόικα, δημιουργούνται ουσιαστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τις νέες καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή των συμφωνημένων δόσεων για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Το βέβαιο είναι ότι οι νέες μεγάλες αυτές καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία αναστύλωσης της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εμποδίζουν την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα.
Σε τελευταία ανάλυση, οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2014 και δημιουργίας εκ του μη όντος χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορεί να αποφευχθούν αν η ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει.
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει παρά την ασφυκτική πίεση που ασκείται σε μόνιμη βάση από την Τρόικα που δεν της έχει επιτρέψει έως σήμερα να λειτουργήσει με φυσιολογικά επίπεδα ρευστότητας ή σε ένα φυσιολογικό οικονομικό κλίμα.
Οι προϋπολογισμοί τόσο 2012 όσο και 2013 εκτελέστηκαν πολύ καλύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της Τρόικας και παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις και αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν σε μόνιμη βάση πριν την καταβολή των δόσεων.
Οι προϋπολογισμοί αυτοί εκτελέστηκαν σωστά διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των "σκληρών" προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί από την Τρόικα. Για ποιο λόγο, επομένως, καθυστερεί σε μόνιμη βάση η καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης;»
Κριτική και για τα αποτελέσματα της Blackrock
Στο ίδιο δελτίο, οι αναλυτές της τράπεζας ασκούν κριτική στους εκπροσώπους των δανειστών και για την καθυστέρηση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της Blackrock για τις τράπεζες:
Ωστόσο, η δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων καθυστερεί με ευθύνη της Τρόικα, χωρίς εμφανή αιτία -δεδομένου ότι η 2η διαγνωστική εξέταση βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την Τρόικα.
Η καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων συμβάλλει στη διατήρηση, ή/και αύξηση, της αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να ανακοινωθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία ως σύνολο.
Επιπλέον, έχει ήδη συμβάλλει στη σημαντική καθυστέρηση της αύξησης του ΜΚ της Eurobank, που ανα-κεφαλαιοποιήθηκε αρχικά χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με επίσης αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr