Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ήταν μία καλή είδηση λοιπόν, η κρίση χρέους υπάρχει και βαθαίνει, και οι ανησυχίες είναι τεράστιες, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε στην αντίδραση της αγοράς χθες, με τις αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά και ιταλικά ομόλογα να σκαρφαλώνουν πάνω από το 7% και το 6% αντίστοιχα.
Αν και έχουν μειωθεί οι φόβοι για άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν μπορεί να κάνει πολλά για να εξαλείψει τα αδύναμα θεμελιώδη που βαραίνουν αυτήν την στιγμή την Ισπανία και την Ιταλία, όπως υπογραμμίζει οικονομολόγος της Societe Generale, Michala Marcussen
Η Fidelity διατηρεί επιφυλακτική στάση για τις μετοχές μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες των επενδυτών είναι πλέον πιθανό να στραφούν στην Ισπανία και την Ιταλία - όπως φαίνεται και από την αντίδραση στην αγορά σήμερα.
Όπως τονίζει ο Trevor Greetham, διευθυντής κατανομής ενεργητικού στην Fidelity Investment, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν σίγουρα μία "καλή είδηση", αλλά δεν αρκούν για να ενεργοποιήσουν την αισιοδοξία για τις μετοχές ή να αντιστρέψουν την προτίμησή που έχει ο ίδιος για τα βρετανικά κρατικά ομοόλογα και τα μετρητά . Όπως σημειώνει σε note που έστειλε στους πελάτες της Fidelity, μια νέα ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη ή να παραδώσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις χωρίς ουσιαστική οικονομική βοήθεια από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Εν τω μεταξύ, η εστίαση της αγοράς θα στραφεί στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, που επίσης αγωνίζονται σε ένα σκηνικό αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας εξαιτίας της μακρο-δυναμικής της. Η χώρα βρίσκεται υπό ακραίες οικονομικές πιέσεις που είναι πέρα και πάνω από τη λιτότητας και αυτό σε συνδυασμός με την παρατεταμένη αβεβαιότητα , οδήγησαν σε μια πολυετή καταστολή της εμπιστοσύνης και την κατάρρευση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία οδήγησε στην συμπίεση του ιδιωτικού τομέα, τη δημιουργία ελλείψεων στην προσφορά και συνέβαλε στην έλλειψη επενδύσεων ή προσπαθειών ιδιωτικοποίησης, στην άνοδο της ανεργίας και στη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού που παρατηρούνται σήμερα.
Αν αυτή η αβεβαιότητα δεν αρθεί πάνω από την Ελλάδα, οι μέτριες λύσεις θα είναι επιρρεπείς σε περιθωριοποίηση, ενώ οι ακραίες και λαϊκιστικές απόψεις θα μπορούσαν να γίνει πιο διαδεδομένες από ποτέ, τονίζει ο οίκος.
Η Morgan Stanley σημειώνει πως οι κίνδυνοι παραμένουν για την Ελλάδα. Η φερεγγυότητα δεν είναι διασφαλισμένη και, όταν η Ελλάδα προσεγγίσει έναν ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό σε ένα χρόνο από τώρα, το κίνητρο για να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα ακόμη περισσότερο, θα αυξήσει και πάλι την απειλή του default ή ακόμα και της εξόδου από το ευρώ.
Όπως σημειώνει ο οίκος, ο κατάλογος των δράσεων στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί, είναι μεγάλος και ουσιαστικός. Το μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου του 2012, λέει ότι «πριν από την πρώτη εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα ακόλουθα μέτρα, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού». Τα μέτρα αυτά ανέρχονται συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ή 1,5% του ΑΕΠ. Και «πρόσθετα μέτρα περίπου του 7% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2014». Παρόλο που η Τρόικα θα μπορούσε να κάνει κάποιες μικρές παραχωρήσεις, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η δόση του δανείου θα καταβληθεί με κάποια σημαντική καθυστέρηση, δεδομένου ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον έξι εβδομάδες πίσω από το χρονοδιάγραμμα .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr