Σύμφωνα με την ανάλυση του Ole Sloth Hansen, Αναλυτή Εμπορευμάτων και Επικεφαλής Ομάδας για τα CFDs και τα Χρηματιστηριακά Προϊόντα, όπου καταγράφονται εκτιμήσεις για τις τιμές του σιταριού και τα προβλήματα στο εμπόριο, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού είναι μεγαλύτερα σήμερα από την κρίση στην αγορά το 2008, με το κενό της ζήτησης να καθίσταται πιο δύσκολο να καλυφθεί.
Εν τω μεταξύ, άνοδο έως 80% κατέγραψαν οι τιμές του σιταριού στην αγορά του Σικάγο, αγγίζοντας υψηλά των τελευταίων 23 εβδομάδων, μετά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού έως το τέλος του 2010, λόγω της ξηρασίας που έπληξε τις σιτοπαραγωγικές περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλα αποθέματα σιταριού, συγκριτικά με την τελευταία ραγδαία άνοδο των τιμών το 2008. Επιπλέον, η φετινή παραγωγή αναμένεται καλή, και έτσι ο αγροτικός πληθυσμός των ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία. Παρόλα αυτά όμως, τα υφιστάμενα εμπόδια στη διεξαγωγή εμπορίου με μερικές από τις χώρες που έχουν έλλειψη σιταριού λόγω της απόφασης της Ρωσίας, δεν επιτρέπουν να καλυφθεί τόσο εύκολα το κενό που έχει δημιουργηθεί.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, την προηγούμενη Πέμπτη, μείωσε τις εκτιμήσεις του για τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού τον Αύγουστο κατά 13%, στα 952 εκατομμύρια μπούσελς. Η είδηση αυτή αρχικά οδήγησε σε αύξηση των τιμών, μετά από τέσσερις ημέρες πωλήσεων από τα υψηλά επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, προς το παρόν τα υψηλά επίπεδα τιμών προεξοφλούν αναταραχές στην προσφορά σιταριού, ενώ τα προβλήματα στην καλλιέργεια της σοδειάς του χειμώνα αναμένεται σύντομα να σταθεροποιηθούν.
Οι όγκοι συναλλαγών για το σιτάρι στο Παρίσι και το Σικάγο ήταν ασυνήθιστα υψηλοί, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να «κλειδώσουν» τις τιμές, οι οποίες είναι τώρα 60% υψηλότερες σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Τα Hedge Funds και τα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες ήταν δραστήρια, πραγματοποιώντας κυρίως αγορές.
Την προηγούμενη Πέμπτη σημειώθηκε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό άφησε για λίγο την αγορά εκτεθειμένη σε υψηλές τιμές, καθώς χώρες από τη Βόρειο Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή που εισάγουν σιτάρι θα πρέπει να στραφούν αλλού για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Η απόφαση για την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία ελήφθη εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας που έπληξε την περιοχή που καλλιεργείται σιτάρι γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία πενήντα χρόνια, επηρεάζοντας παράλληλα την Ουκρανία και το Καζακστάν. Η απαγόρευση βρήκε την αγορά απροετοίμαστη, καθώς πολλοί θα περίμεναν η Ρωσία να χρησιμοποιήσει κρατικά αποθέματα για να ολοκληρώσει τις εξαγωγές της.
Η απαγόρευση θα διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και η Ρωσία θα έχει καλύτερη εικόνα για την παραγωγή σιταριού το χειμώνα, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Η σοδειά που καταστράφηκε είναι η σοδειά της άνοιξης, η οποία αντιπροσωπεύει κάτω από το 20% της συνολικής παραγωγής σιταριού από όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Για τη σοδειά του χειμώνα, η περίοδος καλλιέργειας του σιταριού διαρκεί από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Σεπτέμβριο, και σε περίπτωση που η ξηρασία συνεχισθεί, η καλλιέργεια αυτή θα καθυστερήσει ή ακόμα χειρότερα δεν θα πραγματοποιηθεί καθόλου.
Συμπερασματικά, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού είναι μεγαλύτερα από το 2008, όταν βιώσαμε τις τελευταίες ανησυχίες για κρίση στην αγορά. Κατ’ επέκταση αυτό σημαίνει ότι η αγροτική κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο προετοιμασμένη να αποφύγει μία έλλειψη στα αποθέματα.Θα υπάρχει ωστόσο ένα φαινόμενο μετακύλισης της έλλειψης και σε άλλα δημητριακά, καθώς οι παραγωγοί ενδέχεται να επιλέξουν να καλλιεργήσουν σιτάρι σε βάρος άλλων προϊόντων και παράλληλα η κατανάλωση να στραφεί σε άλλα προϊόντα, όπως το ρύζι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr