Η έρευνα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας έχει ήδη ξεκινήσει, με τον σταθμάρχη Λάρισας να έχει συλληφθεί καθώς θεωρείται πως μπορεί να φέρει ευθύνη για ό,τι συνέβη. Το ρεπορτάζ, ωστόσο, φέρνει στην επιφάνεια διαχρονικά προβλήματα στο δίκτυο, τα οποία μάλιστα είχαν επισημάνει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και τη Hellenic Train, ακόμα και λίγες ημέρες πριν από το δυστύχημα.
Για παράδειγμα, είκοσι ημέρες πριν, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κατήγγειλαν τις επικίνδυνες συνθήκες που έφεραν ατυχήματα στα οποία κινδύνευσε η ζωή τους.
«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις», κατήγγειλαν εγκαλώντας τους αρμοδίους και ζήτησαν "συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία".
Είχαν στείλει επίσης εξώδικο προς ΟΣΕ, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ΡΑΣ και Hellenic Train για τη μη συντήρηση του δικτύου και τις κάκιστες υποδομές.
Στην επιστολή αναδείκνυαν επίσης "τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System -του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος), η οποία δεν λειτούργησε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές". Πραγματικά προφητική επιστολή, καθώς αυτά τα συστήματα θα είχαν αποτρέψει και το δυστύχημα στα Τέμπη.
Για τις ίδιες αδυναμίες υπάρχει και επιστολή παραίτησης εργαζομένου της ΕΡΓΟΣΕ, ο οποίος καταγγέλλει καθυστερήσεις, μη τήρηση φυσικού αντικειμένου και κακοδιαχείριση συμβάσεων, που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας των γραμμών.
O ίδιος μάλιστα στη επιστολή επισημαίνει ότι εξαιτίας μη τήρησης των συμβάσεων στο τμήμα Οινόη - Τιθορέα «θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των τρένων στο εν λόγω τμήμα με 200 Km/h χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμιά ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμη και θραύσης αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».
Για τα παραπάνω είχε υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ το καλοκαίρι του 2019 (!) στο insidestory, που είχε κάνει καταγραφή των προβλημάτων με το σύστημα σήμανσης και τηλεδιοίκησης.
Σημειώστε τέλος πως μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής για το ζήτημα των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα. Η παραπομπή αφορά την σχεδόν οκταετή καθυστέρηση της υπογραφής και της δημοσίευσης της σύμβασης μεταξύ των εθνικών αρχών και της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν στις 15 Φεβρουαρίου, η απόφαση ελήφθη επειδή η Ελλάδα «δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (2012/34/ΕΕ)».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr