Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη προκειμένου να αποφασίσει τι θα εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, με την κυβέρνηση, πάντως, να μην επιθυμεί αλλαγή του χρονοδιαγράμματος.
Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου τάσσεται και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους.
Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ».
Επιφυλακτικές και αντίθετες φωνές
Άλλοι επιστήμονες, όμως, είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξήγησε ότι «η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει», σημειώνοντας, όμως, ότι σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τις γιορτές θα έχουμε στις 10 του μήνα, δηλαδή... οριακά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ειδικών, σημειώνοντας: «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος. Ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα».
Πιο κάθετος εμφανίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος προτείνει παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;», είπε χαρακτηριστικά.
Δεδομένη η αλλαγή υγειονομικού πρωτοκόλλου
Αυτό που θα πρέπει, πάντως, να θεωρείται δεδομένο είναι η αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, κυρίως όσον αφορά το testing και σε ποιον αριθμό κρουσμάτων θα κλείνει το κάθε τμήμα.
Η Επιτροπή, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.
Αυτό που σκοπεύει να εισηγηθεί είναι να υπάρξει αλλαγή στο testing, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για sel test, αν αυτό είναι εφτικτό.
Όσον αφορά το πρωτόκολλο από τη στιγμή που θα εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, το σενάριο αναφέρει:
- Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid σε όλους τους μαθητές της τάξης.
- Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.
- Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.
Ανοίγουν κανονικά οι μικρότερες βαθμίδες, καθώς και τα φροντιστήρια
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα (3/1).
Παρά τις αντιδράσεις, κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και κέντρα μελέτης.
Πάντως, τα στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική είναι ανησυχητικά, καθώς τα παιδιά έχουν αποδειχθεί ευάλωτα στη νέα μετάλλαξη, ενώ τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες έχουν ανέβει περίπου κατά 20% σε σύγκριση με το τρίτο κύμα, της μετάλλαξης «Δέλτα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr