Η μάρτυρας περνούσε από την περιοχή και άκουσε φασαρία. Είδε το κατάστημα με θρυμματισμένη βιτρίνα και στην προθήκη «ένα νεαρό κατατρομαγμένο» να προσπαθεί να βγει. Κατέθεσε επίσης πως είδε «έναν κύριο να πετάει κάτι πάνω στη βιτρίνα τρεις- τέσσερις φορές» και στη συνέχεια μαζί «με έναν άλλον κύριο να κλωτσούν δυνατά τη βιτρίνα».
«Πλησίασα σε απόσταση δύο μέτρων. Είδα τον πρώτο κύριο να ρίχνει μια κλωτσιά και πέφτει ένα μεγάλο κομμάτι τζάμι στο κεφάλι του νεαρού ο οποίος έβαλε το χέρι του στον λαιμό του. Φώναζα, “καρατομήθηκε!”. Εγώ ούρλιαζα και έκλεισα τα μάτια. Όταν τα άνοιξα, είδα το νεαρό στο πεζοδρόμιο. Αυτοί έξαλλοι έβριζαν και τον χτυπούσαν. Φώναζα εγώ. Κλωτσάγανε τόσο δυνατά που το κεφάλι του νεαρού τιναζόταν προς τα πίσω. Τους φώναζα “σταματήστε θα τον σκοτώσετε”. Η εντύπωσή μου ήταν ότι τον σκότωσαν στο ξύλο. Ήταν η οργή που είχαν.
Μπροστά από εμένα ένας κύριος προσπαθούσε να τους απωθήσει και εγώ ήμουν από πίσω του. Δεν θα το ξεχάσω. Ο νεαρός είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου και τα χείλη του τρεμόπαιζαν. Δεν μπορούσα να συνέλθω για μήνες. Σαν να ήθελε κάτι να μου πει. “Βοήθεια” ίσως; Ήταν παρά πολύ κοντά μου. Ακόμα τον θυμάμαι. Το πρόσωπο του… δεν μπορώ… τίποτα άλλο», ανέφερε κλαίγοντας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η συνταξιούχος αστυνομικός είπε πως η αίσθηση που αποκόμισε για όσα συνέβαιναν μπροστά της ήταν πως έβλεπε «να σκοτώνουν έναν άνθρωπο στο ξύλο» και πως ήταν τόσο δυνατά τα χτυπήματα που «θα μπορούσε να έχει φύγει από την ζωή πολύ πιο γρήγορα».
«Δεν είδα εγώ κανένα μαχαίρι»
Η μάρτυρας κατέθεσε πως δεν είδε το θύμα να κρατά μαχαίρι, φράση που επανέλαβε με βεβαιότητα πολλές φορές στις ερωτήσεις της υπεράσπισης διευκρινίζοντας πως δεν έχει απολύτως καμία αμφιβολία για αυτό. «Εκ των υστέρων μάθαμε ότι κρατούσε μαχαίρι. Δεν είδα εγώ κανένα μαχαίρι», τόνισε.
Ερωτώμενη σχετικά η μάρτυρας είπε πως δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει ποιος από τους δύο κατηγορούμενους πολίτες, ο κοσμηματοπώλης ή ο μεσίτης, ήταν αυτός που χτυπούσε περισσότερο και τόνισε πως ήταν αλλεπάλληλα και δυνατά τα λακτίσματα. «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος χτυπούσε περισσότερο. Πέφτανε συνεχώς κλωτσιές. Έμεινα εκεί γιατί ήθελα να τον προστατεύσω μέχρι να έρθει η αστυνομία. Τον αισθανόμουν ανυπεράσπιστο […] Ακόμα και όταν ήταν ξαπλωμένος τον χτυπούσαν» είπε.
Συνήγορος αστυνομικών: «Απολύτως απαραίτητες οι ενέργειές τους»
Από τη διαδικασία δεν έλειψε η ένταση όταν συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών εμφάνισε κατά την εξέταση νεαρού μάρτυρα αστυνομικού ένα κομμένο γυαλί αντίστοιχο με αυτό που είπε ότι κρατούσε το θύμα μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε.
Η κίνηση αυτή εκνεύρισε την οικογένεια Κωστόπουλου, με τη μητέρα του θύματος να μην μπορεί να συγκρατηθεί: «Από όλα τα ματωμένα τζάμια, αυτό βρήκατε να φέρετε; Δεν είναι το αληθινό αυτό. Δεν μας σέβονται καθόλου! Ντροπή!», φώναξε αποχωρώντας μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του θύματος από την αίθουσα.
Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του χαρακτήρισε τις ενέργειες των συναδέλφων του «απολύτως απαραίτητες» για να «θέσουν σε περιορισμό» τον Ζακ Κωστόπουλο εκφράζοντας την άποψη πως άσκησαν λελογισμένη και νόμιμη βία μέχρι να χειροπεδήσουν τον 33χρονο: «Μου είπαν πως πήρε ένα κομμάτι γυαλί και στράφηκε κατά ενός αστυνομικού και ενός μέλους του ΕΚΑΒ. Πιστεύω ότι η βία που ασκήθηκε ήταν ανάλογη της αντίστασης. Έπρεπε να ακινητοποιηθεί, να αφοπλιστεί και να χειροπεδηθεί. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε ηπιότερος τρόπος, δεν ήμουν εκεί, για να γνωρίζω τα πλήρη γεγονότα» κατέθεσε.
«Κάποια από τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι είναι υπεύθυνα για τον θάνατο»
Κατάθεση έδωσε σήμερα και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του θύματος Σωκράτης Τσαντίρης ο οποίος υποστήριξε πως κάποια από τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα στο κεφάλι, είναι υπεύθυνα για τον θάνατο γιατί συνέβαλαν στις ισχαιμικούς τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που όρισε η Πολιτική Αγωγή, τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος κατά την έξοδό του από την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου «μπορώ να τα συνδέσω με ασφάλεια με το θάνατο».
Αναφερόμενος ο κ. Τσαντίρης σε μία τραυματική αιμορραγία που διέκρινε στον εγκέφαλο του θύματος είπε επίσης πως «θεωρώ ότι τα λακτίσματα ήταν ισχυρά και ακόμη και αν δεν είχε σταματήσει η καρδιά του και πάλι δεν θα μπορούσε να πάει σπίτι του γιατί είχε χτυπήματα στον εγκέφαλο. Ήταν μικρή εγκεφαλική βλάβη δεν θα μπορούσε να είναι αιτία θανάτου ακόμα, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί». Ο κ. Τσαντίρης δήλωσε πως συμφωνεί με τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.
«Ο θάνατος προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου»
Νωρίτερα είχε καταθέσει και η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανοού, που είπε ότι σειρά επιστημόνων εξέτασαν κάθε πιθανή αιτία θανάτου με ενδελεχείς, ιστολογικές, τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, την οποία συνυπέγραψε με τον συνάδελφο της Νίκο Καλόγρηα.
Η μάρτυρας ήταν απόλυτη πως ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου τονίζοντας: «Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες» κατέθεσε αναφέροντας πως μέλημα τους ήταν «να μη μας διαφύγει κάτι».
Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, δεν διαπιστώθηκε κάποια προγενέστερη ασθένεια που να συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, πλην εκείνης στο ήπαρ η οποία σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τον θάνατο του ακτιβιστή: «Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης ήπατος. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».
Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής που ζήτησε να διευκρινίσει αν υπήρξε εύρημα για νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του 33χρονου, η κ. Μαριανού ήταν κάθετη: «Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορεί να ερωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει».
Η μάρτυρας ανέφερε ότι η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο 33χρονος βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο.
Η υπεράσπιση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις που κατέτειναν στην εκδοχή της ενδεχόμενης προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβαλε στον θάνατο του θύματος.
-Υπεράσπιση: Υπάρχουν περιγραφές ότι το προηγούμενο βράδυ είχε έντονη εφίδρωση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωσης του Ζακ Κωστόπουλου;
-Μάρτυρας: Αν δηλαδή το προηγούμενο βράδυ έπαθε έμφραγμα; Δεν είναι εύρημα. Δεν βρέθηκε κάτι.
-Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική, η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν από τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;
Μάρτυρας: Όχι.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr