Βατόπουλος: Πρώτα ο εμβολιασμός και μετά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων
Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για την εισήγηση των επιστημόνων στην Κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν θέλησε να αποκαλύψει στον ΑΝΤ1 την προσωπική του εισήγηση, εξηγώντας πως δεν θέλει να προκαταβάλει την αυριανή “ετυμηγορία” της Επιτροπής για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα.
Σημείωσε πως η επιβολή τοπικών lockdown θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των νομών.
Τάχθηκε υπέρ της άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως για το κυνήγι και το ψάρεμα.
Παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι δύσκολη, τώρα με το κρύο, αναφορικά με τον συνεχή αερισμό των αιθουσών, που είναι επιβεβλημένος στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον ιό.
Προειδοποίησε πως οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγήσει σε άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.
Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε τον εμβολιασμό για να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, επισημαίνοντας πως είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αρκετοί μέσα σε έναν μήνα. Παρατήρησε, όμως, με ικανοποίηση πως σιγά-σιγά οι περισσότεροι πείθονται.
Επανέλαβε την εκτίμηση πως το περιβόητο ποσοστό του 70% της ανοσίας του πληθυσμού είναι πιθανό να επιτευχθεί το καλοκαίρι. Εξαρτάται από τον ρυθμό παραγωγής των εμβολίων και πώς θα λειτουργήσει η γιγαντιαία επιχείρηση στα εμβολιαστικά κέντρα, συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.
Καπραβέλος: Σύμμαχος του κορονοϊού το άνοιγμα της αγοράς
Για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού, το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος πανδημίας, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Πνευμονολόγος διευθυντής Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα για το 2ο κύμα κορονοϊού που έχει ξεκινήσει στην Θεσσαλονίκη ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «ο Εισαγγελέας δεν θα φέρει πίσω τις ανθρώπινες ζωές».
Όπως είπε σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» παίρνει μια ανάσα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα πλέον να διατεθούν 12 κρεβάτια ΜΕΘ για άλλα περιστατικά.
Για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είπε ότι τα λύματα είναι στο «πράσινο», δηλαδή στα επίπεδα Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως «οι γιορτές δεν μας επηρέασαν πολύ όπως φαίνεται».
Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς είναι «σύμμαχος του ιού» και τόνισε ότι είπε ότι θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.
Μιλώντας για τις δυσκολίες στο νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας, είπε πως «εφιαλτική στιγμή για εμάς είναι να βρούμε κρεβάτια εντατικής σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην ζήσουμε τρίτο κύμα κορονοϊού, ενώ αναφερόμενος στους γιατρούς των νοσοκομείο είπε ότι «δεν είμαστε η “πρώτη γραμμή”, αλλά η “τελευταία γραμμή” άμυνας πριν τον θάνατο»,
Δερμιτζάκης: Άνοιγμα εστίασης σε 3 εβδομάδες
Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, αλλά και των γυμνασίων και των λυκείων παράλληλα με το λιανεμπόριο τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι. Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να προχωρούμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες. «Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε.
Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή. «Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Σχετικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ. Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η διαχείριση των εμβολιασμών δε γίνεται μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνδικαλιστές. «Όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι δόσεις, η συνδικαλιστική πίεση, αυτό που ακούω δηλαδή να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί είναι παράλογο. Ή θα θέλαμε ότι τα σχολεία είναι μια ασφαλής δραστηριότητα ή θα λέμε ότι δεν είναι και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr