Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) που παρουσιάζει το ΕΚΕΑ, η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία.
Ιός Δυτικού Νείλου και ελονοσία
Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι με βάση το σχεδιασμό του, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του αίματος σε συνδυασμό με την επάρκεια, γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τον αποκλεισμό περιοχών ή τον έλεγχο του αίματος για τα εν λόγω παθογόνα. Έτσι, σήμερα από 34 δήμους που επηρεάζονται από τον ιό του Δ. Νείλου, στους 32 διενεργείται μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ μόνο δύο μικροί πληθυσμιακά δήμοι τελούν σε αποκλεισμό.
Στην περίπτωση της ελονοσίας μόνο τρεις δημοτικές ενότητες βρίσκονται φέτος σε αποκλεισμό, ενώ στο μεγάλο Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού γίνεται για πρώτη φορά έλεγχος με μοριακή και ορολογική μέθοδο.
"Θεωρούμε λοιπόν ότι η επίπτωση των λοιμώξεων αυτών στην επάρκεια είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι εθελοντές να δώσουν αίμα με βάση τις επηρεαζόμενες περιοχές, για επικοινωνιακούς λόγους", τονίζει το ΕΚΕΑ και καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία και τους συλλόγους εθελοντών να οργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες.
Προσθέτει ότι σημαντικό ρόλο στις δύσκολες εποχές για την αιμοδοσία έχει ο κεντρικός συντονισμός και η σχεδιασμένη αποθεματοποίηση του αίματος, που μόνο ένα συγκεντροποιημένο Εθνικό Σύστημα Αίματος μπορεί να εξασφαλίσει και επιταχύνει τις διαδικασίες προς την υλοποίησή του, "που είναι ανάγκη του χθες".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr