Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Στην από 10 Ιανουαρίου 2019 γραπτή του ερώτηση, ο έλληνας ευρωβουλευτής, είχε καταγγείλει ευθέως στην Κομισιόν ότι:
- Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 589/2008 της Επιτροπής και την οδηγία 2002/4/ΕΚ της Επιτροπής, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί αυγών είναι καταχωρισμένοι και έχουν έναν διακριτό κωδικό/σήμανση, ούτως ώστε να μπορούν οι αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν τις μονάδες παραγωγής όλων των αυγών της αγοράς.
-Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν διαθέτει μητρώο για τους παραγωγούς αυγών και τις μονάδες τους, γεγονός που καθιστά τους κωδικούς παραγωγού αναξιόπιστους και τον έλεγχό τους αδύνατο. Επιπλέον, σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων διατυπώνεται η υπόνοια ότι, σε μεγάλο ποσοστό, τα αυγά που σφραγίζονται και πωλούνται ως ελληνικά είναι στην πραγματικότητα αυγά αγνώστου προελεύσεως και έχουν εισαχθεί παράνομα.
Και ρωτούσε την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για το ζήτημα αυτό και πώς μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να τηρεί αξιόπιστο μητρώο των παραγωγών αυγών και των μονάδων παραγωγής τους.
Υπογράμμιζε, παράλληλα, ότι η εν λόγω μη συμμόρφωση αφήνει περιθώρια για σοβαρές παραβάσεις όσον αφορά το ενδοενωσιακό εμπόριο και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Αποκαλυπτική, για την άγνοια που έχει η Κομισιόν, σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα για την διατροφική ασφάλεια των ελλήνων καταναλωτών αυγών, είναι η σημερινή απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος.
«1. Η Κομισιόν δεν γνωρίζει το θέμα αυτό. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει το θέμα και θα ελέγξει την εγγραφή σε μητρώα των μονάδων που καλύπτονται από την οδηγία 1999/74/ΕΚ για την προστασία των αυγοπαραγωγών ορνίθων στο πλαίσιο ελέγχου που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα σχετικά με τα εθνικά σχέδια ελέγχου της σαλμονέλας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
2. Η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο κ. βουλευτής, ιδίως τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2008/589 της Επιτροπής και της οδηγίας 2002/4/ΕΚ της Επιτροπής.
3. Η Επιτροπή θα επιθυμούσε επίσης να λάβει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο θα μπορούσε να τη βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος αυτού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr