Αν όντως το σενάριο που αυτό πραγματοποιηθεί, η Αμερική θα βρεθεί σε ύφεση κάποια στιγμή εντός του 2016
Οι αγορές ετοιμάζονται για τρία πολύ κρίσιμα μακροοικονομικά events το Δεκέμβριο: τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την ανακοίνωση των NFPs και τη συνεδρίαση της Fed. Κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα, έχει τη δική του πολύ αυξημένη βαρύτητα στις αγορές. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η αγορά περιμένει νέα νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ και αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Αν αυτό αποτελέσει την πραγματικότητα, το ευρώ θα βρεθεί σε έναν από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία του παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για το κοινό νόμισμα.
Ωστόσο τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα απ’ ότι μπορούμε να περιγράψουμε σε μια ανάλυση. Αν όντως το παραπάνω σενάριο πραγματοποιηθεί, η Αμερική θα βρεθεί σε ύφεση κάποια στιγμή εντός του 2016 από τις πιέσεις που θα ασκήσει το ανοδικό δολάριο. Ήδη το τρίτο τρίμηνο ήταν το δεύτερο συνεχόμενο όπου υπήρξε μείωση των EPS των μετοχών του S&P 500 και το ίδιο αναμένεται και για το Q4. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την πορεία των εταιρικών κερδών ακόμα και αν εξαιρέσουμε τον πολύπαθο ενεργειακό κλάδο.
Το παραπάνω γράφημα συμπληρώνεται από τη δήλωση του αναλυτή της SocGen, Andrew Lapthorne, ο οποίος εκτιμά ότιτα εταιρικά κέρδη θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο το 2016. Το 2016 αναμένεται να είναι ένα έτος πτώσης της εταιρικής κερδοφορίας ακόμα και χωρίς τον κλάδο ενέργειας. Κλάδος λιανικής και κλάδος υγείας έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διασωσθούν, αναφέρει ο Lapthorne.
Παρακάτω υπάρχει ένα ακόμα γράφημα από τη SocGen σχετικά με την πορεία του δολαρίου πριν και μετά από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Είναι εμφανής η ομοιότητα της τρέχουσας κίνησης με την ιστορική αποτύπωση.
Στα «σκοινιά» η Σαουδική Αραβία
Κάθε πόλεμος έχει κέρδη και απώλειες. Ακόμα και στο ίδιο στρατόπεδο. Η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στον πόλεμο των μεριδίων αγοράς σε Ευρώπη και Ασία με αποτέλεσμα η πτώση των τιμών του πετρελαίου να επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση των μακροοικονομικών της στοιχείων. Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με τιμές στα $106 και αυτή την ώρα το πετρέλαιο είναι στα $42. Που σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία στρέφεται στα συναλλαγματικά της αποθέματα και σε εξωτερικό δανεισμό.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον εξωτερικό δανεισμό κάτι που θα την καταστήσει αρκετά ευάλωτη στο μέλλον.
Φυσικά, μια τέτοια δημοσιονομική επιδείνωση έχει και συνέπειες καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει $300 εκατ. απο τις μετοχές της χώρας ενώ η Σαουδική Αραβία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα 20% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank. Σκέψεις για αποσύνδεση του πετρελαίου από το δολάριο, είναι προφανώς εκτός συζήτησης καθώς η Αμερική θα εισέβαλε στη χώρα μια μέρα πριν την ανακοίνωση...
Παγκόσμιο αποπληθωριστικό σπιράλ
Η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από τάσεις αποπληθωρισμού καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταρρεύσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Μετά από τρισεκατομμύρια δολάρια (συνολικά από Fed, BoJ, ECB, PBoC) και η παγκόσμια οικονομία δε μπορεί να δει τον πληθωρισμό να αυξάνεται. Δυο είναι οι βασικότεροι λόγοι: η μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και η άνοδος του δολαρίου. Πρωίμιο κρίσης.
Πρόσφατα είχαμε την πτώση του BDI σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Εκτός από αυτό όμως, είχαμε και την πτώση των εξαγωγών ρολογιών από την Ελβετία σε χαμηλά έξι ετών.
Η Wall Street και πάλι στα υψηλά
Τέλος, όσοι πιστεύουν ότι ο S&P 500 είναι έτοιμος να εκτοξευτεί και πάλι, ας διαβάσουν το παρακάτω γράφημα.
Στις προβλέψεις για το 2016, η Goldman Sachs, δίνει τιμή στόχο για τον S&P 500 τις 2.100 μονάδες (μόλις) και εκτιμά ότι η Fed θα είναι επιθετικότερη από τις εκτιμήσεις. Η καλύτερη συνταγή για το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr