Με βάση τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου υγείας οι ποινές αυτές αφορούν ουσιαστικά σε περίπου 100 ιδιώτες γιατρούς που δραστηριοποιούνται με συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές που παρουσιάζονται ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές.
Ταυτόχρονα όμως μετά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να συνεργαστούν ιδιώτες γιατροί με το ΕΣΥ, μόνο 12 ελευθεροι επαγγελματίες δέχτηκαν να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία και να εργαστούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα στο Ρέθυμνο με βάση τοπικές ιστοσελίδες, φέρεται να δέχτηκε και ιδιώτης γιατρός ετών 80 να εργαστεί στο Νοσοκομείο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές η ρύθμιση αυτή του υπουργείου Υγείας δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τους ασθενείς. Οι πολίτες που ζουν σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες, αφού οι δημόσιες δομές έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Στην περίπτωση αυτή θα πληρώνουν κανονικά τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς χωρίς όμως να μπορούν να έχουν την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ αλλά και χωρίς να μπορούν να λάβουν συνταγές φαρμάκων, αφού οι γιατροί θα έχουν αποκλειστεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες και θα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να πάρουν τις συνταγές για τα φάρμακα τους.
Το υπουργείο, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ, όπως ζητά κατά περίπτωση το Υπουργείο Υγείας.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.
Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών εργασίμων ημερών.
Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων», αναφέρει η διάταξη.
Προσθέτει επίσης:
«Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr